Linkovi

Ambasada SAD u CG: Podržavamo vladavinu prava, ne korumpirane režime


Margaret Uehara, američka ambasadorka u SAD
Margaret Uehara, američka ambasadorka u SAD

Američka ambasada u Podgorici saopštila je da ne podržava korumpirane režime već vladavinu prava i zapadne vrijednosti, odgovarajući na optužbe opozicione koalicije Demokratski front da je ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Margaret En Uehara, "direktno učestovavala u rušenju i gušenju protesta" 24. oktobra 2015.

"Ambasada Sjedinjenih Država podržava vladavinu prava i zapadne vrijednosti u Crnoj Gori. Ne korumpirane režime ili nasilno rušenje vlasti", saopštio je zamjenik šefa misije u ambasadi SAD u Podgorici, Biks Aliju, prenose lokalni Internet portali.

Reagujući na tvrdnje opozicione koalicije Demokratski front da aktuelna američka ambasadorka «odlazi onako kako je i obavljala dužnost - podrškom Đukanovićevom režimu i napadima na DF", iz ambasade su rekli će ambasadorka "ne ide nigdje".

"Ambasadorka Uehara ne ide nigdje i biće ovdje za vrijeme trajanja mandata", saopštio je Aliju.

Demokratski front saopštio je da će Uehara ostati zapamćena kao "najtamnija mrlja među stranim diplomatama koje su ikad boravile na službi u Crnoj Gori", te da je direktno učestvovala u razbijanju protesta te koalicije.

Oštra reakcija ove opozicione koalicije uslijedila je nakon što je ambasadorka SAD, u jučerašnjem intervjuu Vijestima, ponudila pomoć Crnoj Gori u istrazi navodnog pokušaja državnog udara i izrazila zabrinutost zbog informacija o "umiješanosti unutrašnjih aktera", aludirajući na tvrdnje crnogorskog tužilaštva.

"Vlada Crne Gore je uputila zahtjeve za međusobnu pravnu pomoć na adresu nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Države", rekla je Uehara Vijestima i dodala da su SAD spremne da "obezbijede pomoć traženu od Vlade Crne Gore".

Ona je rekla da SAD "sa interesovanjem iščekuju da vide dokaze" Tužilaštva o slučaju pokušaja državnog udara, ocjenjujući da su one "važan korak u privođenju odgovornih pravdi".

Američka ambasadorka je ocijenila i da "Rusija vodi veoma jasnu javnu anti-NATO kampanju od 2014, kada je ruski ministar inostranih poslova, Sergej Lavrov kazao da bi priključenje Crne Gore NATO-u bilo akt provokacije", i ponovila snažnu podršku Vašingtona pristupanju Crne Gore alijansi.

"Crnogorsko članstvo u NATO doprinijeće miru i stabilnosti na Balkanu i u Evropi", rekla je Margaret En Uehara, izražavajući očekivanje da će američki Senat uskoro, u punom sastavu, verifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore NATO.

XS
SM
MD
LG