Linkovi

Železnjak: NATO "anektirao" CG, Putin će pomoći vojnu neutralnost Srbije


Visoki funkcioner Jedinstvene Rusije, Sergej Železnjak, ocijenio je danas da NATO na silu uvlači Crnu Goru u svoje članstvo, ocjenjujući da je u toku aneksija te države, te da će Rusija vojno pomoći vojno neutralnu Srbiju, prenose mediji u Podgorici.

Komentarišući činjenicu da je Senat SAD odobrio ulazak Crne Gore u NATO, Železnjak je rekao da se nastavlja "pogubna, agresivna politika Zapada u regionu", prenosi proruski podgorički portal IN4S.

On je ocijenio da je "krajnji cilj te politike je rušenje stabilne, nezavisne, ekonomski jake i vojno neutralne Srbije", kao i da je "samo dobro naoružana Srbija garant mira i stabilnosti na Balkanu".

"Isporuka ruske vojne tehnike za Srbiju nipošto ne znači izlaz iz režima vojne neutralnosti", rekao je Železnjak i dodao da će "zaštita vojne neutralnosti savremenim oružjem omogućiti Srbiji da i dalje efikasno sprovodi miroljubivu politiku na Balkanu, ne strahujući od opasnosti sa strane".

"Rusija i predsjednik Putin spremni su da maksimalno pomognu Srbiji da ostane na putu nezavisnosti, ekonomskog oporavka i vojne neutralnosti", rekao je zvaničnik Putinove partije, optužujući Zapad za "pogubni uticaj u regionu".

Kao faktore "pogubnog uticaja" Zapada, on navodi pokušaj stvaranja oružane formacije kosovskih Albanaca, "aneksiju" Crne Gore od strane NATO-a, rušenje Dejtonskog sporazuma na štetu Srba u BIH i pokušaj spoljašnjih nametanja "tuđih rješenja" Makedoniji s ciljem destabilizacije i raskola u toj državi.

"Drugi (faktor) je proces nasilnog uvlačenja Crne Gore, što je praktično aneksija, pošto se sve dešava uprkos volji većine građana koji se ne slažu sa takvim odlukama i insistiraju da se održi referendum", rekao je i dodao da je rezultat toga podijeljeno društvo i zemlja koja upada u "sistemsku krizu sa nepredvidim posljedicama".

Železnjak je ocijenio i da su "svi ovi faktori dokaz pogubnog uticaja zastarjele zapadne ideološke blokade, koja namjerno formira konfliktnu sredinu i okolnosti koje destabilizuju čitav ovaj region", prenosi taj portal.

"Sličnim postupcima se stvara strateški rizik ne samo za Balkan, nego i za cijelu Evropu", zaključio je Putinov saradnik.

Ranije ove nedjelje, američki Senat je, glasovima ogromne većine senatora, ratifikovao Protokol o pristupanju Crne Gore NATO, nakon što je dan ranije državni sekretar Reks Tilerson preporučio Senatu SAD da odobri članstvo Crne Gore.

U pismu senatorima, Tilerson je naveo da će “učešće Crne Gore na majskom samitu NATO-a kao punopravne članice, a ne posmatrača, biti snažan signal transatlantskog jedinstva”.

“U snažnom interesu Sjedinjenih Država je da članstvo Crne Gore u NATO bude ratifikovan”, rekao je Tilerson u pismu senatorima, prenio je Rojters.

Procedura ratifikacije crnogorskog pristupnog protokola u SAD biće okončana kada na nju stavi potpis američki predsjednik Donald Tramp, čime će SAD postati 26. od 28. zemalja Alijanse koje su glasale za crnogorsko članstvo u NATO.

Crnogorski zvaničnici pozdravili su odluku Senata SAD da odobri crnogorski Protokol o pristupanju i izrazili očekivanje da će Crna Gora na sljedećem samitu NATO prisustvovati kao njegova 29. članica.

Oni su najavili da će procedura ratifikacije tog dokumenta uskoro biti stavljena na dnevni red crnogorskog parlamenta koji bojkotuje opozicija, ali u kome Protokol o pristupanju Crne Gore NATO ima potrebnu većinu.

Šef crnogorske diplomatije, Srđan Darmanović, rekao je juče da očekuje da američki predsjednik Donald Tramp potpiše Protokol o pristupanju u prvoj polovini aprila, kao i da će proces ratifikacije u Španiji i Holandiji bude okončan do majskog samita NATO.

Protivnici članstva Crne Gore u NATO, mahom proruskih partija i pristalica vojne neutralnosti, nazvali su odluku Senata SAD “okupacijom” i ponovili zahtjeve za održavanje referenduma o tom pitanju.

Crnogorsko tužilaštvo već mjesecima vodi istragu o pokušaju puča u Crnoj Gori na dan izbora 16. oktobra 2016, a u grupi osumnjičenih za planove zauzimanja parlamenta i likvidacije bivšeg premijera Mila Đukanovića, su dvojica navodnih ruskih agenata, kao i crnogorski opozicioni lideri Andrija Mandić i Milan Knežević.

Vlasti u Podgorici više puta su direktno optužile Rusiju da je oktobarskim pokušajem prevrata pokušala da osujeti put Crne Gore u NATO, što je Kremlj negirao, ali i podržao opoziciju u zahtjevima za održavanje referenduma o crnogorskom članstvu.

Shodno crnogorskom Ustavu, odluka o članstvu Crne Gore u NATO može biti donesena i u parlamentu.

XS
SM
MD
LG