Linkovi

Crna Gora počela pristupne pregovore sa NATO


Ministarka odbrane Crne Gore Milica Pejanović- Djurišić i šef diplomatije Igor Lukšić na sastanku NATO-a u Briselu 2. decembra 2015.
Ministarka odbrane Crne Gore Milica Pejanović- Djurišić i šef diplomatije Igor Lukšić na sastanku NATO-a u Briselu 2. decembra 2015.

U fokusu pristupnih pregovora sa NATO, za Crnu Goru će i ubuduće biti vladavina prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i stepen podrške javnog mnjenja.

Očekuje se da bi pregovori mogli trajati do aprila, poručeno je iz Podgorice.

Crna Gora je spremna za pristupne pregovore sa NATO-om, kazala je ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić. Pregovori će trajati najvjerovatnije do aprila, a važan dio procesa je to što svih 28 članica Alijanse moraju ratifikovati sporazum o pristupanju, što bi moglo biti završeno najkasnije u prvoj polovini iduće godine.

Ministarka odbrane je precizirala da se proces pristupnijh pregovora u suštini neće razlikovati od onoga što je bio MAP (Akcioni plan za članstvo): u fokusu će biti vladavina prava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, stepen podrške javnog mnjenja, vojno odbrambeni kriterijumi, učinak u misijama, resursi države posebno kada su u pitanju finansije za ispunjavanje obaveza.

Nakon sto crnogorska strana predstavi plan kako i kojim aktivnostima će u narednom periodu nastaviti ključne reforme, na stolu će biti tzv. pristupni protokol, koji potpisuju Crna Gora i 28 članica Alijanse.

To će se desiti u narednih par mjeseci, a nakon tog potpisivanja, Crna Gora dobija pravo da pristustvuje sastancima NATO-a, počevši od najvišeg tijela Sjeverno-atlantskog saveza, do drugih tijela nižeg ranga.

Ministarka napominje da će Crna Gora u kontinuitetu biti u procesu procjene ostvarenog, a za sve vrijeme trajaće proces ratifikacije crnogorskog pristupanja Alijansi.

Ne treba zaboraviti i da paraleno teče jedan značajan i zahtjevan proces, a to je proces integracije Vojske Crne Gore u NATO strukture", navela je Pejanović – Đurišić.

Ministarka odbrane je poručila i da je proces transformacije vojske u drugim državama trajao i po nekoliko godina, te da je taj proces nekad važniji od političkih stavova, ali da su članice otvorene za pomoć i saradnju posebno od decembra prošle godine kada je Crna Gora dobila pozivnicu za NATO.

Uoči pristupnih pregovora koji su počeli danas, Đukanović je od saveznika tražio podršku na, za vikend održanoj, Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji:

"Mislim da je naše integracije važno podržati. Pokušava se oživjeti iluzija o alternativi. Postoji antiNATO i antievropska politika koja je veoma živnula na prostoru zapadnog Balkana u posljednjih par godina, nudeći nam obnovljenu iluziju."

Zato je sada veoma važno da vlade i vladajuće strukture budu istrajni u zagovaranju svoje vizije, takođe je veoma važno da Evropa i NATO ne potvrđuju samo deklarativno opredjeljenje da su vrata otvorena, poručio je Đukanović.

Evropa i NATO moraju pogurati zamlje Zapadnog Balkana jedinom logičnom magistralom – putem članstva u NATO i Evropskoj uniji, zaključio je Đukanović.

XS
SM
MD
LG