Linkovi

Protest crnogorske opozicije u subotu


Miodrag Lekić
Miodrag Lekić
Miodrag Lekić koji ne priznaje pobjedu kandidata DPS-a Filipa Vujanovića na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, kazao je da je ulični protest zakazan za subotu, da će on biti građanski i glas za odbranu Ustava protiv krađe na izborima.
Lekić je rekao da je protest nastavak institucionalne borbe, navodeći da Ustav garantuje slobodu okupljanja.
‘Demantujem tvrdnje da je to vaninstitucionalna borba, to je propaganda režima, jer cijelo vrijeme djelujemo institucionalno podnoseći žalbe na regularnost izbora’, rekao je Lekić na konferenciji za novinare.
On je kazao da će protest biti glas za odbranu Ustava protiv izborne krađe.
‘Bili smo dužni da omogućimo građanima da podignu glas protiv krađe. To će biti glas Crne Gore za vrijednosti evropskog puta’, rekao je Lekić.
Njegov štab će nastaviti legalnu borbu podnošenjem žalbe Ustavnom sudu na odluku Državne izborne komisije da odbije njihove prigovore, kojima su tražili da se ponište izbori za predsjednika Crne Gore na biračkim mjestima gdje se glasalo putem pisma.
Lekić je dodao da protesti ne sprječavaju institucije da rade svoj posao. On je pozvao sve etničke grupe da dođu na protest i kazao da se distancira od ekstremnih nacionalizama. Nije, međutim, precizirao koliko će protest trajati, ne isključujući mogućnost da se naknadno odredi njihova dinamika.
Upitan da li očekuje da nakon protesta vlast prizna njegove navode o izbornoj krađi, Lekić je kazao da ne može da projektuje kako će se vlast ponašati nakon subote.
Poslanik Socijalističke narodne partije Velizar Kaluđerović kazao je da poziva građane da na protestu odbrane Ustav.
‘Ustav propisuje da se izbori ne mogu priznati ukoliko nijesu bili slobodni i demokratski’, rekao je on.
Kaluđerović smatra da je na izborima pogaženo biračko pravo dijelu građana.
Šef poslaničkog kluba Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić kazao je da će ta partija dati puni doprinos protestu.
Prethodno je crnogorski premijer i šef vladajućeg DPS-a Milo Đukanović rekao kako se ne plaši najavljenih protesta.
"Očigledno tijesan izborni rezultat pojačava sumnje. Zbog toga se zalažem da se u institucijama sistema provjeri svaka sumnja. Nadam se da niko nema ideju da van institucija manjinu pretvori u većinu i obratno", rekao je Đukanović.
Ustavni sud ima rok od 48 sati da odgovori na žalbu Lekićevog izbornog štaba, poslije čega bi Državna izborna komisija privremene rezultate izbore po kojima je pobijedio kandidat DPS-a Filip Vujanović, mogla da proglasi kao konačne.
XS
SM
MD
LG