Linkovi

Đukanović: CG pouzdan partner OEBS-a


Crnogorski premijer Milo Đukanović govori na zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a u Budvi (Autor: Biro)
Crnogorski premijer Milo Đukanović govori na zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a u Budvi (Autor: Biro)

U dobroj meri, zahvaljujući saradnji sa OEBS-om, Crna Gora je u fazi pristupnih pregovora za članstvo u EU i na pragu NATO-a, ocenio crnogorski premijer

Crna Gora je primjer kako prožimanje etničkih, vjerskih i kulturnih raznolikosti, kroz njeno balkansko, mediteransko i evropsko nasljeđe, može i treba da bude faktor mira i razvoja, ocijenio je crnogorski premijer Milo Đukanović na otvaranju jesenjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine OEBS-a u Budvi.

On je kazao da Crna Gora, s punom sviješću o važnosti dijaloga i tolerancije, potvrđuje senzibilan i odgovoran odnos prema očuvanju unutrašnjeg multietničkog i multireligijskog sklada i stabilnosti, istoriji i tradiciji dobrosusjedstva i zajedničkih vrijednosti koje baštini Mediteran.

"U tom smislu, naš osnovni kapital je raznorodno, multietničko i multikulturno biće Crne Gore, utkano u svijest svakog našeg građanina", poručio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, promovisanje dijaloga i "jedinstva u različitostima" je moto evropske i globalne integracije i osnova na kojoj počiva i razvija se i današnja Crna Gora. On je kazao da je Crna Gora ponosna što je pouzdan partner i snažan podržavalac OEBS-a.

U dobroj mjeri, zahvaljujući saradnji sa tom organizacijom, Crna Gora je danas u fazi pristupnih pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, na pragu NATO-a, uvažena kao susjed i inicijativan činilac regionalne stabilnosti na Balkanu, rekaoo je premijer i ocijenio da, ipak, ne treba previđati da nijesu otklonjeni najvažniji uzroci već tradicionalne balkanske nestabilnosti.

"Eliminisanje tih rizika je neodvojivo od procesa daljeg ekonomskog razvoja i demokratske emancipacije društava koja žive u ovom kutku zajedničkog evropskog doma. Jednostavno, za ozbiljnu politiku neodrživa je teza o prirodnoj predodređenosti Balkana da generiše nestabilnost", smatra Đukanović.

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić kazao je da su, u proteklih 40 godina, prijetnje sa kojima se suočava čitavo područje OEBS-a razvijale svoj oblik.

"Time je i naš izazov u suzbijanju tih prijetnji vremenom postao veći. Borbom protiv tih prijetnji želimo da garantujemo ostvarivanje ljudskih prava, ali nas, sa druge strane, izbor mehaizama te borbe može dovesti i u opasnost njihovog kršenja", naveo je Krivokapić.

On je, govoreći o aktuelnim pitanjima na Mediteranu rekao da je Arapsko proljeće ponudilo nadu da se otvara novi korak u parlementarnoj demokratiji, u sferi ljudskih prava i ostalih sloboda.

Dobrosusjedska politika država na Balkanu je značajna jer partnerstvo za demokratiju nalaže određena pravila kojih se svi moraju pridžavati, kazao je na otvaranju skupa predsjednik Palamentarne skupštine Savjeta Evrope, Žan Klod Minjon. Govoreći o aktuelnoj situaciji u Siriji, on je rekao da podržava usvojenu Rezoluciju Ujedinjenih nacija o rješavanu krize.
XS
SM
MD
LG