Linkovi

Proslava dvostrukog jubileja u Crnoj Gori


Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić govori na svečanoj sjednici na Cetinju
Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić govori na svečanoj sjednici na Cetinju

Povodom Dana parlamentarizma u Crnoj Gori i 200 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, danas je na Cetinju održana svečana sjednica.

Tim povodom, u crnogorskoj prijestonici otvorena je i Američka čitaonica.

Njegoševo nasljeđe izloženo je bezbrojnim manipulacijama i tumačenjima, kao što se falsifikatima pokušalo osporiti postojanje i kontinuitet crnogorskog naroda, poručio je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić u besjedi na svečanoj sjednici Skupštine Crne Gore.

Krivokapić je kazao da današnja Crna Gora nije ona iz Njegoševog vremena, već građanska država, multikulturno društvo svih crnogorskih građana, u kojem su sve religije jednake, kao i da takva, građanska, multikonfesionalna Crna Gora, ne bi bila moguća bez Njegoša, i onoga što nam je ostavio u nasljeđe’.

Svečanoj sjednici nijesu prisustvovali poslanici Demokratskog fronta i Bošnjačke stranke. Lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić kazao je da najviši crnogorski zvaničnici zloupotrebljavaju Njegoša u dnevno političke i propagadne svrhe.

On je istakao je da poslanici Fronta, pored ranijeg selektivnog bojkota parlamenta zbog afere Snimak, nijesu prisustvovali današnjoj sjednici na Cetinju, zato što je zasijedanje organizavano tri dana pred lokalne izbore i što ima političko-propagandni karakter.

Povodom najnovijih optužbi i video dokaza o navodnoj kupovini glasova na Cetinju za potrebe vladajuće stranke predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji je prisustvovao sjednici rekao je da sve ono što dovodi u sumnju slobodu izbora treba ispitati kroz institucije sistema:

"Dok se to ne utvrdi kao istinito, dok se ne verifikuje kroz procedure koje imamo, mislim da prosto treba ostaviti onima koji o tome odlučuju da provjere da li je to tako i šta je od svega istina ako je nešto istina", kazao je Vujanović.

Na svečanosti povodom otvaranja Američki čitaonice, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović rekao je da taj grad dobija inostrano kulturno predstavništvo koje će plijeniti pažnju Cetinjana:

‘’Uvjeren sam da ćemo otvaranjem Američke čitaonice otvoriti novo poglavlje u našoj saradnji, a što je još bitnije, realizacijom ove ideje najviše će dobiti građani Prijestonice koji će u ovoj ustanovi moći da koriste niz raznovrsnih sadržaja’’

Američka ambasadorka Sju K.Braun istakla je da se čitaonica otvara u partnerstvu sa Opštinom Cetinje i podsjetila da je prije 10 godina u Podgorici otvoren Američki ugao, kao i čitaonica u Pljevljima, sa sličnom ambicijom:

‘’Kao i dva druga prostora, ova čitaonica osnovana je kako bi inormacije o SAD bile na raspolaganju građanima Cetinja i turistima koji posjećuju ovo mjesto bogate istorije i kulturnog naslijeđa’’,

Lokalni izbori za cetinjski parlament održaće se u subotu.
XS
SM
MD
LG