Linkovi

Lukšić: Posvetiti se ispunjavanju obaveza


Potpredsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić (autor: Biro)
Potpredsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić (autor: Biro)

Potpredsednik Vlade CG je rekao da do sljedećeg Samita NATO-a, Crnoj Gori ostaje dovoljno vremena da se bavi obavezama, prije nego pitanjima referenduma o članstvu

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić smatra da se, umjesto pitanju referenduma u vezi sa članstvom u NATO-u, važnije posvetiti ispunjavanju ostalih obaveza tokom pristupanja Alijansi, prije svega povećavanju znanja i podrške javnosti.

On je danas gostovao u Info centru o evroatlantskim integracijama Centra za demokratsku traziciju, gdje je, u okviru građanskog sata, govorio o NATO-u i odgovarao na pitanja građana. Lukšić je kazao da se, umjesto pitanjima u vezi sa referendumom, treba pozabaviti ispunjavanjem preostalih obaveza, kako bi Crna Gora postala spremna za članstvo u Alijansi. U crnogorskom društvu, u kome još ne postoji većinska podrška ulasku države u NATO, po mišljenju šefa diplomatije, ima i dalje mnogo zabluda, pogrešnih mišljenja i tumačenja:

"Smatramo da u NATO treba da uđemo jer je to interes društva u cjelini. Logično je očekivati da će se, ako ste jedna od država zapadnog Balkana, imajući u vidu i tu našu pomalo i preopterećenu istoriju, iskazati interes za uspostavljanjem bezbjednosnog sistema koji će otkloniti svaku buduću dilemu", dodao je on.

Lukšić je podsjetio da je Crna Gora počela zvanično i četvrti ciklus godišnjeg programa, u skladu sa nacionalnim planom za članstvo.

"U tom ciklusu adresirali smo nekoliko ključnih tema kojima ćemo se baviti i ispunili ostale zadatke - bolje razumijevanje građana i jačanje podrške za ulazak u NATO, dalja reforma bezbjednosnog i obavještajnog sistema, kao i uspostavljanje vladavine prava", ukazao je on.

Prema riječima Lukšića, istorijski najveći broj država postaje član između četvrtog i šestog ciklusa. Lukšić je rekao da do sljedećeg Samita, koji će, kako je rekao, najvjerovatnije biti u septembru naredne godine u Velikoj Britaniji, Crnoj Gori ostaje dovoljno vremena da se bavi svojim obavezama:

"Možemo biti saglasni ili ne na dnevno-političkom nivou, ali to ne treba miješati sa strateškim ciljevima. Volio bih kada bi postojao neki mehanizam koordinacije u tom pogledu između svih partija, bilo da su vlast ili opozicija kako bi taj cilj ostvarili", naveo je Lukšić.

Teško je reći da li će Crna Gora na narednom NATO Samitu proširenja dobiti poziv za članstvo u NATO, istakao je Lukšić. Ali, ‘i ako ne bude pozivnice, vjerujem da će biti dovoljno argumenata da imamo još jedan korak koji će jasno signalizirati da je Crna Gora tu i da je praktično jedan od saveznika’, kazao je on.
XS
SM
MD
LG