Linkovi

Gotemeler: Očekujem da CG postane članica NATO na proljeće


Zamjenica generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotemeler (gov.me)
Zamjenica generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotemeler (gov.me)

Zamjenica generalnog sekretara NATO, Rouz Gotemeler, saopštila je danas da ne vidi razlog da Crna Gora ne postane članica Alijanse u proljeće 2017, nakon okončanja procesa ratifikacije u parlamentima država članica i Crne Gore.

"Mislim da nije potrebno ništa ubrzavati, jer se proces članstva (Crne Gore) glatko kreće naprijed", rekla je Gotemeler. "Očekujem da, nakon što se okonča proces u parlamentima država članica, Crna Gora postane članica NATO u proljeće 2017"

Ona je dodala da prije toga "i sama Crna Gora mora da dovrši svoj proces pristupanja, u parlamentu, što će dovršiti proces njenog članstva u NATO".

Odgovarajući na pitanja novinara po završetku međunarodne NATO vježbe za reagovanje u vanrednim situacijama i slučajevima katastrofa "Crna Gora 2017", Gotemeler je rekla da je zadovoljna otvaranjem istrage u Crnoj Gori i Srbiji o "veoma ozbiljnoj stvari" kakva se desila uoči parlamentarnih izbora, i istakla da je "veoma važno da se istražni proces nastavi".

"Neću komentarisati istragu ove vrste, ali to je zaista veoma ozbiljna stvar i zadovoljna sam što je otvorena istraga u Crnoj Gori, a takođe i u Srbiji", rekla je Gotemeler novinarima u mjestu Plavnica kod Podgorice, gdje se održala vježba. "Veoma je važno da se istražni proces nastavi"

Ona je ocijenila da je veoma važno da Crna Gora, kroz posao koji je uradila jačanjem institucija na putu ka članstvu u NATO, usmjeri pažnju na "ozbiljne krize", poput one koja je obilježila nedavne izbore.

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, zahvalio je NATO-u što je povjerio Crnoj Gori organizaciju složene i zahtjevne vježbe i ocijenio da je Crna Gora pokazala da je to povjerenje zaslužila.

On je podsjetio da je Crna Gora 2010. bila suočena sa teškim poplavama, a 2012. godine sa sniježnom nepogodom koja je zahtijevala vanredno stanje.

Kako je kazao Vujanović, NATO i zemlje regiona pomogle su Crnoj Gori u obje vanredne situacije.To je, dodao je, pokazalo da je potrebno raditi zajedno.

Ova vježba je pokazala da sada imamo neuporedivo veći stepen organizovanosti, neuporedivo bolje komunikacije i maksimalnu spremnost da odgovorimo na svaki izazov katastrofe. Vježba je održana u vremenu kada je Crna Gora na samom pragu ulaska u NATO i zato ima poseban značaj“, rekao je Vujanović.

On je ocijenio da je vježba pokazala da je važna, značajna, aktivnost NATO-a u odgovoru na katastrofe, u čuvanju života i materijalnih dobara njenih članica, kao i da su mehanizmi NATO-a najbolji odgovor na katastrofe.

Vježba je, smatra Vujanović, poslala jasnu poruku crnogorskoj javnosti o vrijednosti NATO-a.

„Posebna zahvalnost za odluku Gotemeler da na kraju zvanične posjete prisustvuje završnici važne vježbe. To doživljavamo i kao odnos NATO-a prema ovoj vježbi i Crnoj Gori i kao izvjestan doživljaj Crne Gore kao nove članice NATO-a“, saopštio je Vujanović.

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije, Mirsad Mulić, rekao je da prisustvo 17 timova na vježbi potvrda povjerenja koje NATO ima u Crnu Goru.

“Siguran sam da smo opravdali to povjerenje”, naveo je Mulić.

Litvanija ratifikovala Protokol

Litvanski parlament Seimas ratifikovao je danas Protokol o pristupanju Crne Gore u NATO, javlja portal Antene M.

Litvanija je tako postala trinaesta zemlja članica Alijanse koja je ratifikovala pristupni Protokol.

Prije Litvanije je nedavno to uradilo i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Ranije su protokol ratifikovale Island, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Albanija, Poljska, Turska, Rumunija i Letonija.

Jedinstvena Rusija: Preduzeti akcije protiv "informacionih diverzija"

Visoki funkcioner vladajuće Jedinstvene Rusije (JR) Sergej Železnjak nazvao je "informacionom diverzijom" informacije medija o "navodnoj deportaciji Rusa'" umiješanih u pripremu "mitskog puča" u Crnoj Gori, i pozvao "patriotske političke sile da rade u skladu sa voljom naroda", objavljeno je na sajtu Putinove stranke.

On je rekao da "postaje sasvim jasno da su snage, koje su se ranije nalazile na vlasti u Podgorici imajući za cilj da održe vlast po svaku cenu, krenule na insceniranje takozvanog antidržavnog puča'", što je lidere opozicije, aktiviste i obične saradnike pravosudnih organa pretvorilo u taoce.

On je upozorio da pokušaje "diskreditacije Rusije i Srbije", kao i nametanje uslova Crnoj Gori "kojima se protivi većina stanovništva zemlje" treba shvatiti kao "opasni politički avanturizam".

"Uzimajući u obzir to da takve pojave imaju međunarodni karakter, i da se u njih uvlače i treće zemlje, bilo bi svrsishodno da se, zajedno sa odgovarajućim političkim snagama Crne Gore, Srbije i drugih balkanskih zemalja, pripreme akcije koje neće dozvoliti takvu opasno praksu u budućnosti", saopštio je visoki funkcioner Jedinstvene Rusije.

XS
SM
MD
LG