Linkovi

Đukanović očekuje podršku za NATO


Crnogorski premijer Milo Đukanović odgovara na poslanička pitanja u Skupštini Crne Gore
Crnogorski premijer Milo Đukanović odgovara na poslanička pitanja u Skupštini Crne Gore

Premijer Milo Đukanović ocijenio je u parlamentu da se Crna Gora u rekordnom roku našla pred vratima NATO saveza.

Crnogorski premijer je, na premijerskom satu u parlamentu, najavio i susret sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom sredinom aprila u Briselu.

Crna Gora je na dobrom putu da ispuni očekivanja saveznika, poručio je premijer Milo Đukanović, navodeći da, kao rezultat brojnih aktivnosti, očekuje većinsku podršku građana članstvu u NATO, kakva već postoji u crnogorskom parlamentu.

"Crna Gora je zaista za kratko vrijeme, moglo bi se reći i rekordno, uspjela od obnove državnosti da se, doslovno, nađe pred vratima Saveza", rekao je Đukanović u parlamentu tokom premijerskog sata.

Upitan da prokomentariše dosadašnje rezultate u okviru intenziviranih i fokusiranih razgovora u proteklih šest mjeseci koliko je proces na snazi, Đukanović je saopštio da je, prema posljednjim istraživanjima javnog mnjenja zabilježen rast podrške javnosti NATO integracijama od četiri do pet odsto i da je sada na nivou od oko 38 odsto.

"Ovaj rezultat je proizvod kampanje koja je intenzivirana početkom marta, a čiji je važan dio pojačani dijalog sa biračima partija koje podržavaju članstvo u NATO kao strateški nacionalni cilj", ocijenio je Đukanović.

Nastavljeno je, kaže premijer, sa sadržajnom saradnjom sa nevladinim sektorom koji se bavi pitanjima vezanim za evroatlantsku integraciju u realizaciji brojnih aktivnosti.

"Očekujemo da će kombinacija pomenutih aktivnosti dati rezultate i da ćemo uskoro imati jasan trend jačanja koji će rezultirati većinskom podrškom građana članstvu u NATO, onakvom kakvu već imamo u Skupštini", rekao je on.

Đukanović je rekao da rastući terorizam, pitanje energije, sajber napadi, hibridne prijetnje, strani borci, prirodne katastrofe i potvrđuju da se nijedna država ne može samostalno izboriti sa bezbjednosnim izazovima, ćak ni one najveće. On je podsjetio da već sedam godina nijedna država nije pozvana da se pridruži Savezu. Posljednji put je to bilo 2008. u Bukureštu kada su pozvane Albanija i Hrvatska.

"Odluka o pozivu za članstvo svakako će biti istorijska za Crnu Goru, ali i veoma važna za region, i za Alijansu", poručio je Đukanović.

Kako je kazao, na Samitu u Velsu napravljen je svojevrstan presedan, vezan za Crnu Goru porukom da se o prijemu u članstvo odlučuje između dva samita, na ministarskom nivou. On je, kad je u pitanju oblast vladavine prava, presudna za ulazak u NATO, podsjetio na nedavno usvojen set zakona, kao i na novi Zakon o oduzimanju imovine stečene krivičnim djelom. Uz to, čini se sve da se reformišu bezbjednosne službe, zaključio je Đukanović.

XS
SM
MD
LG