Linkovi

CG: Počinje intenzivno istraživanje nafte i gasa


Budva, Crna Gora
Budva, Crna Gora

Crnogorska vlada potpisala je danas sa grčkom kompanijom "Energean Oil & Gas" ugovor o koncesiji za proizvodnju i istraživanje ugljovodonika u crnogorskom podmorju, prenijeli su mediji u Podgorici.

Zvaničnici Vlade Crne Gore saopštili su da se današnjim potpisivanjem ugovora ulazi u fazu intenzivnog istraživanja nafte i gasa i počinje priprema za drugi tender.

"Novim, danas potpisanim ugovorom sa kompanijom Energean i ranije potpisanim ugovorom sa kompanijama Eni i Novatek, uspješno smo završili jednu i započeli drugu fazu ovog projekta", rekla je ministarka ekonomije u Vladi Crne Gore, Dragica Sekulić, nakon potpisivanja Ugovora u Podgorici.

Ona je navela da je primarni zadatak ove faze projekta nova istraživanja, a krajnji cilj otkrivanje komercijalnih ležišta nafte i gasa, uz "odgovorno upravljanje ovim neobnovljivim resursom".

Sekulić je rekla da je politika upravljanja ugljovodoničnim resursima u Crnoj Gori osmišljena tako da obezbjeđuje maksimalne benefite za državu i ljude, uz očuvanje suvereniteta i kontrole nad resursom i unapređenje i korišćenje "nacionalnih znanja".

Prema njenim riječima, Crna Gora i njeni građani napokon će znati imaju li naftu i gas u podmorju, ističući da oni "po tom osnovu neće imati nikakve troškove".

"Sve to govori u prilog našem opredjeljenju ka odgovornom upravljanju resursima ii prije nego što samo iskorišćenje resursa počne", rekla je ministarka.

Ona je rekla da se ulaskom u fazu intenzivnog istraživanja označava i početak priprema za drugi tender, koji bi trebao da bude objavljen početkom 2019. i praćen dolaskom novih kompanija.

Danas potpisani ugovor identičan je onom koji je Vlada potpisala sa kompanijama Eni i Novatek prošlog septembra, a podrazumijeva da koncesionari bankarskom garancijom pokriju 100 odsto vrijednosti radova tokom ove faze istraživanja.

“Njihova matična kompanija je takođe izdala garanciju kojom se pokriva bilo kakva eventualna šteta ili gubitak direktno uzrokovan njihovim aktivnostima u Crnoj Gori“, precizirala je Sekulić.

Izvršni direktor Energean grupe, Mathios Rigas, koji je u ime te kompanije potpisao ugovor, kazao je da je danas značajan dan kada je u pitanju istraživanje i proizvodnja ugljovodonika u Crnoj Gori.

"Završavamo jedan proces od prije tri godine, kada smo došli u Crnu Goru i izrazili interesovanje za saradnju", rekao je Rigas, prenosi portal RTCG.

On je naveo da je cijena nafte u protekle tri godine zabilježila značajne promjene na tržištu, podsjećajući da je sa 140 dolara bila pala na 27 dolara, a sada je na nivou od 50 dolara.

"Ipak, nije se promijenila posvećenost naše kompanije za istraživanje i proizvodnju ugljovodnika u ovom regionu“, dodao je Rigas.

Energean je, kako je precizirao, kompanija koja u posljednjih 35 godina realizuje istrađivanja u podmorju Grčke realizuje istraživanja bez ijednog incidenta ili problema, pri čemu rade u područjima koja su izuzetno ekološki osjetljiva.

Skupština Crne Gore je krajem decembra prošle godine usvojila odluku o dodjeli ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u primorju Crne Gore za dva bloka za grčku kompaniju "Energean Oil & Gas".

Prethodno je parlament, krajem juna 2016, donio odluku kojom je ugovor o koncesiji dodijeljen kompanijama Eni i Novatek za istraživanje četiri bloka.

Ministarstvo ekonomije je 2013. godine objavilo poziv za dostavljanje ponuda za dodjelu ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore, kojim je određeno ukupno 13 blokova ukupne površine 3100 kilometara kvadratnih.

Ekolozi su ranije oštro protestovali protiv odluke Crne Gore da dodijeli koncesija za istraživanje nafte i gasa, upozoravajući da će to istraživanje značajno ugroziti ekosistem crnogorskog dijela Jadrana i njenu turističku privredu.

XS
SM
MD
LG