Linkovi

Osveštan Saborni hram u Podgorici


Vatromet iznad Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici
Vatromet iznad Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

Sa svečanosti koja je počela sinoć, poručeno je da ta bogomolja predstavlja poziv na praštanje i pomirenje u Crnoj Gori.

Saborni hram Hristovog vaskresenja osvještan je jutros u Podgorici u okviru obilježavanja 1.700. godišnjice Milanskog edikta.

Rano jutros pred više stotina pristalica SPC u Crnoj Gori osvještan je Saborni hram i služena arhijerejska liturgija koju je vodio vaseljenski patrijarh Vartolomej, koji se kasnije obratio vjernicima. Osveštanju i liturgiji prisustvovali su poglavari mnogih pravoslavnih crkava, među kojima srpski patrijarh Irinej, vaseljenski patrijarh Vartolomej, jerusalemski patrijarh Teofil i patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, potpredsednik Vlade Crne Gore i ministar vanjskih poslova Igor Lukšić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici svih opozicionih stranaka iz Crne Gore kao i predstavnici drugih hrišćanskih crkava i vjerskih zajednica, sa izuzetkom CPC čiji predstavnici nijesu pozvani na ovu svečanost.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je sinoć, na svečanoj akademiji povodom osveštenja Sabornog hrama, da ta bogomolja predstavlja poziv na praštanje i pomirenje u Crnoj Gori.

"Saborni hram Hristovog vaskresenja budi nadu u nepobjedivost dobra, pobjede ljubavi nad mržnjom, svjetlosti nad tamom", kazao je Amfilohije.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je rekao da Saborni hram pokazuje privrženost vjeri.

"U ovaj sveti hram će ulaziti svi oni koji žele da promovišu mir, slogu i koji smatraju da su svi ljudi jednaki bez obzira kako se zovu, kojoj vjeri i naciji pripadaju", kazao je Vujanović.

Hram Hristovog vaskrsenja gradi se već 20 godina, a u njega je do sada uloženo oko šest miliona EUR, od čega je većinski donator Vlada od novca građana Crne Gore. Crkvene velikodostojnike koji su doputovali iz inostranstva primio je i predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović.
XS
SM
MD
LG