Linkovi

Duško Marković i zvanično mandatar


Predsjednik i potpredsjednik DPS-a, Milo Đukanović i Duško Marković (rtcg.me)
Predsjednik i potpredsjednik DPS-a, Milo Đukanović i Duško Marković (rtcg.me)

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović predložio je danas zamjenika predsjednika DPS Duška Markovića za mandatara za sastav nove crnogorske vlade, i pored oštrog protivljenja opozicije koja ne priznaje rezultate parlamentarnih izbora održanih 16. oktobra.

"Stojim na stanovištu da je moja ustavna obaveza da za mandatara predložim predstavnika liste koja je na izborima osvojila najviše poslanika, a to je lista DPS“, rekao je Vujanović nakon razgovora sa predstavnicima partija koje će imati svoje predstavnike u novom parlamentu.

Izražavajući zahvalnost dosadašnjem premijeru Milu Đukanoviću na "velikom radu, posvećenosti i uspjesima", Vujanović je rekao da bi novu vladu što prije trebalo formirati.

"Vladu bi trebalo formirati što prije, iz više razloga, i zbog spoljnopolitičkih ciljeva, ali i zbog intenziviranja ekonomskog razvoja“, rekao je crnogorski predsjednik.

Predstavnici manjinskih partija, Rafet Husović iz Bošnjačke stranke i Marija Vučinović iz Hrvatske građanske inicijative, ocijenili su „prihvatljivim“ predlog da mandatar nove vlade bude Marković i najavili zajedničku platformu za pregovore o vladi.

Jedini predstavnik opozicije na razgovorima, Dritan Abazović iz koalicije Ključ, izjavio je da je „potpuno apsurdno“ da neko dobije mogućnost da sastavi vladu, „iako ima manje poslanika od nekog drugog“.

"Ostaje (naša) otvorena ponuda manjinama da sami ili sa građanskom opozicijom, bez Demokratskog fronta, formiraju vladu“, rekao je Abazović.

Odlazeći premijer i predsjednik vladajuće DPS, Milo Đukanović, rekao je nakon razgovora sa Vujanovićem da je DPS "trijumfovala na izborima i osvojila 36 mandata, više od duplo u odnosu na prvog sljedećeg takmaca, što u iole demokratskim pravilima igre znači da nama pripada taj mandat“.

On je rekao da opozicija da nije priznala nijedne rezultate izbora u posljednjih 25 godina, uključujući i rezultate referenduma, te ocijenio da bi njegovi oponenti na izborima priznali samo svoju pobjedu.

Đukanović i opozicija čestitali Trampu

Dosadašnji premijer Crne Gore, Milo Đukanović, čestitao je danas pobjedu Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD, ističući važnost nastavka učvršćivanja odnosa Amerike i Evrope.

"Treba čestitati, uvažiti pobjedu i poželjeti da nastavimo saradnju sa državom sa kojom smo, posebno tokom novije istorije, razvijali političke, ekonomske i druge odnose“, naveo je Đukanović i dodao da je "unapređenje kvaliteta u evroatlanskim odnosima ključ za mir i bezbjednost Evrope“.

On je ocijenio važnim da se kroz to partnerstvo održi očekivana pažnja prema otvorenim problemima Zapadnog Balkana koja će, prema njegovom mišljenju, biti moguće riješiti samo uz pomoć "evroatlanske zajednice".

Pobjedu Donalda Trampa pozdravili su i najoštriji Đukanovićevi oponenti, koji očekuju da će novi predsjednik SAD usmjeriti politiku "najveće svjetske demokratije“ ka podržavanju "istinskih demokratskih i reformskih procesa u tranzicionim državama, kakva je Crna Gora".

"Prepoznali smo vas kao lidera koji će okončati dosadašnju politiku međunarodne podrške kriminalizovanim i korumpiranim autokratijama na Balkanu“, poručio je novom američkom predsjedniku jedan od lidera Demokratskog fronta, Nebojša Medojević.

On je izrazio očekivanje da će adminstracija novog predsjednika SAD "pomoći uspostavljanju dobrih bilateralnih odnosa... sa istinskim demokratskim strukturama u malim tranzicionim državama kakva je moja Crna Gora“.

Ambasadorka SAD: Nastavak partnerstva SAD i Crne Gore

Američka ambasadorka u Podgorici, Margaret En Uehara, saopštila je danas na Tviter nalogu ambasade SAD u Podgorici da "zna da će Crna Gora i SAD nastaviti da jačaju veze, ocjenjujući da je „demokratija i priznavanje rezultata izbora i zajednički rad u najboljem interesu zemlje“.

Ona je izrazila očekivanje da će nova administracija u Vašingtonu i nova crnogorska vlada "nastaviti da jačaju partnerstvo“.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da "računa da će se crnogorsko rukovodstvo pridržavati izbalansirane spoljne politike, i mi ćemo nastaviti naše odnose u svim oblastima", navodeći da su odnosi Rusije i Crne Gore zasnovani na "davnim tradicijama prijateljstva“.

Reagujući na današnju izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je na inauguraciji novih ambasadora u Moskvi poručio da njegova zemlja računa da će Crna Gora voditi izbalansiranu politiku, Milo Đukanović je rekao da je politika Crne Gore i do sada bila izbalansirana.

"Mi žalimo što je došlo do određenih problema. Mislim da ih ničim nismo izazvali i da smo vjerovatno izazvali nezadovoljstvo drugih krugova u Rusiji našom odlukom da slijedimo svoj nacionalni interes“, rekao je Đukanović zaključivši "vodimo izbalansiranu politiku i onu koja će uvažavati tradicionalne odnose“

XS
SM
MD
LG