Linkovi

Crna Gora gubi milione zbog krađe softvera


Više od tri četvrtine gradjana Crne Gore u svojim računarima ima ilegalni softver, a državni budžet zbog toga gubi sedam miliona eura godišnje, saopšteno je iz crnogorske kancelarije Majkrosofta.

"Prema posljednjim podacima, stopa softverskog piratstva u Crnoj Gori sada iznosi 76 posto, što je osam posto manje nego prije 10 godina", Oliver Obradović, direktor Microsoft Office u Crnoj Gori, rekao je Glasu Amerike. "To je još uvijek najviša stopa u regiji"

On je podsjetio da je implementacija sporazuma između Majkrosofta i Crne Gore o legalizaciji softvera u državnim institucijama, potpisanog 2005. godine, inicijalno dovela do smanjenja korištenja ilegalnog softvera na 84 posto.

"Prije toga, niko nije mjerio stopu internet piraterije u Crnoj Gori", rekao je on, dodajući da su državne institucije, za razliku od mnogih kompanija, u potpunosti ispoštovale ugovor.

Obradović je naglasio da su ključni problemi za spor napredak u legalizaciji lokalnog softvera zastarjeli zakoni i njihova loša primjena, kao i nedostatak svijesti o tako „neopipljivom“ krivičnom djelu.

"Imamo, na primjer, slučaj da nijedna od političkih stranaka, koje se retorički zalažu za vladavinu zakona, nama nije prijavila softver", rekao je Obradović i podsjetio da „svi koji podnose završni račun državi, a imaju ilegalni softver, podnose falsifikovani završni račun"

On je rekao da bi zakon trebalo jasno da definiše ilegalni sadržaj i isprati tempo razvoja internet tehnologija, dodajući da, prema važećem zakonu, Torrent i dalje predstavlja „slobodan izvor“ za skidanje sadržaja sa interneta.

Do 2011. godine, kada je novi zakon internet pirateriju definisao kao krivično djelo, ovaj vid bespravnog korišćenja intelektualne svojine zakonski je tretiran kao prekršaj.

Obradović je rekao da je, od početka primjene novog zakona, lokalna tržišna inspekcija tužilaštvu dostavila veliki broj prijava slučajeva vezanih za krađu softvera, ali da nijedan od njih nije procesuiran.

„Po starom zakonu procesuiran je jedan, a po novom, koji softversku pirateriju tretira kao krivično djelo, nijedan slučaj“, rekao je direktor Majkrosofta Crna Gora.

Zakon o autorskim i srodnim pravima Crne Gore propisuje kazne za kršenje intelektualne svojine u oblasti softvera u iznosu od najviše 20,000 eura za pravna lica i 3.000 eura za fizička, dok Krivični zakonik predviđa i zatvorske kazne od najduže tri godine.

„Primjena zakona u ovoj oblast je ravna nuli", rekao je Obradović, dodajući da je još jedan problem je nedovoljan broj tržišnih i poreskih inspektora u zemlji. "Najveći gubitnik je ovdje Crna Gora, čiji budžet godišnje gubi 7 miliona eura"

Prije nekoliko godina, donesena je i jedina presuda za kršenje prava intelektualne svojine iz oblasti softverske piraterije, kada je jedna lokalna kompanija morala da plati Majkrosoftu četiri puta veću svotu od one koju bi platila za legalni softver.

U crnogorskim novinama i dalje se mogu pročitati oglasi u kojima se za 20 ili 30 eura nudi instaliranje Windowsa.

Prema International Data Corporation za 2015, Crna Gora prednjači u stopi ilegalnog softvera u regionu, ispred Albanije sa 73 posto i Srbije sa 67 posto. Makedonija je prošle godine zabilježila stopu od 64 posto, Bosna 63, a Hrvatska 51 posto.

XS
SM
MD
LG