Linkovi

U Crnoj Gori održani lokalni izbori


Lokalni izbori u Crnoj Gori
Lokalni izbori u Crnoj Gori

Biračka mjesta na lokalnim izborima u 12 crnogorskih opština i dvije gradske opštine zatvorena su u 20 sati. Pravo glasa imalo je više od 315 hiljada građana, a na velikom broju biračkih mjesta posmatrači Centar za demokratsku tranziciju, CDT-a, zabilježili su razne nepravilnosti

Izbori su održani u Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Danilovgradu, Žabljaku, Kolašinu, Plavu, Plužinama, Pljevljima, Rožajama, Šavniku i Gusinju, kao i u gradskim opštinama Golubovci i Tuzi.

Izborne liste za lokalne izbore podnijelo je ukupno 25 partija, odnosno grupa građana, koje su samostalno ili u koaliciji nastupili na izborima.

Najinteresantnije je bilo u Glavnom gradu, Podgorici, gdje su učestvovali koalicija Demokratska partija socijalista-Bošnjačka stranka - Liberalna partija - Hrvatska građanska inicijativa -Demokratska unija Albanaca(DUA), koalicija Pozitivna-Socijaldemokratska partija (SDP), Socijalistička narodna partija, koalicija Albanska alternativa-Građanska inicijativa i Demokratski front.

Evropska komisija finansirala je praćenje lokalnih izbora sa gotovo 150 hiljada eura, a izborni proces u njihovo ime nadgledala je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS koja je angažovala više od 500 posmatrača.

Osim MANS-a, izbore je, ali samo u Podgorici, pratio Centar za demokratsku tranziciju CDT.

Prisustvo aktivista partija pored biračkih mjesta, evidentiranje birača od nepoznatih osoba, fizički obračuni na biralištima u Podgorici, Rožajama, Bijelom Polju, Pljevljima, nepravilnosti prilikom glasanja putem pisma, neobezbijeđena tajnost glasanja, nemogućnost da glasaju osobe sa invaliditetom, samo su neke od nepravilnosti koje su zabilježene na biračkim mjestima.

Prethodno, posmatračima CDT-a na više biračkih mjesta u Podgorici jutros nije dozvoljen ulazak na biralište, dok je nekim posmatračima zabranjeno vođenje bilo kakve evidencije, saopšteno je iz te nevladine organizacije.

Izborni dan počeo je velikim brojem neregularnosti saopšteno je iz MANS-a, a Opštinska izborna komisija na nizu biračkih mjesta, kako se navodi, nije dostavila podatke o posmatračima MANS-a, pa im je zabranjen pristup biračkom mjestu iako su uredno akreditovani.

S druge strane, Demokratska partija socijalista optužila je aktiviste MANS-a da, “zajedno sa predstavnicima Demokratskog fronta, dominiraju u kršenju pravila izbornog procesa”. DPS je predstavnike MANS-a optužio da su “agresivni i apeluju na građane da podnose prigovore”.

Demokratska partija socijalista pozvala je danas Evropsku uniju da preispita finansijsku podršku MANS-u i upozorila da “donatori preuzimaju dio odgovornosti za pokušaje da se onemogući demokratsko i slobodno izražavanje volje birača”.
XS
SM
MD
LG