Linkovi

Podrška članstvu CG u NATO


Sedište NATO-a u Briselu
Sedište NATO-a u Briselu

Ambasadori Madjarske, Turske i Albanije još jednom su podržali Crnu Goru na putu ka članstvu u Alijansi, dok je crnogorski nacionalni koordinator rekao da CG nema protivnike za članstvo

U Ulcinju je danas održana Konferencija o izgradnji mira i integracija Balkana u Evropsku uniju i NATO.

Konferenciju na temu - Postkonfliktni period na Balkanu, gdje smo 20 godina nakon Dejtonskog sporazuma, Izgradnja mira i integracija Balkana u EU i NATO, organizovao je Institut za naučna istraživanja i razvoj i Opština Ulcinj.

Konferenciji su prisustvovali ambasadori Turske, Mađarske i Albanije, te predavači iz Srbije, Albanije, Kosova, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, SAD, Holandije.

Nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević istakao je da Crna Gora nema protivnika za članstvo u Alijansi i da se radi o procesu koji podrazumijeva ispunjavanje kriterijuma za članstvo:

"Svima vam je jasno da je strateški cilj Crne Gore da bude članica NATO. To je jedan od dva strateška cilja, osim članstva u EU i regionalne saradnje", rekao je Garčević.

Podršku Crnoj Gori iskazao je i ambasador Mađarske, države koja je kontakt država za saradnju Crne Gore sa Alijanom, Kristijan Poša koji je istakao da je osnovni cilj njegove države mir na prostoru Jugoistočne Evrope:

"Moja država daje veliku podršku državama Zapadnog Balkana da što prije postanu dio evroatlanskog svijeta. Smatramo da bi bez EU i NATO ovaj dio Evrope postao bez perspektive koja garantuje ne samo mir i stabilnost, nego i ekonomski prosperitet, poštovanje manjinskih prava i sve vrijednosti kojima srećnije države koje se nalaze zapadnije, raspolažu".

On je dodao da će, poslije nezavisnosti, poziv za NATO biti drugi najvažniji datum u istoriji Crne Gore. Nedvosmislenu podršku njihovih država učlanjenju Crne Gore u NATO, osim ambasadora Međarske, uputili su i ambasadori Albanije i Turske.

Poruka Konferencije je da narodi Balkana, poput onih koji su stvorili EU i NATO, vođeni sličnim idejama, motivom i vizijom, treba da stvore drugi svijet kako se nikada ne bi ponovilo ono što se dešavalo 90-tih godina i ranije.

XS
SM
MD
LG