Linkovi

Kinezi zainteresovani za nastavak gradnje autoputa


Crnogorski premijer Milo Đukanović na gradilištu (rtcg.me)
Crnogorski premijer Milo Đukanović na gradilištu (rtcg.me)

Kineske kompanije, koje grade prioritetnu dionicu autoputa Bar-Boljare, zainteresovane su za gradnju naredne, kroz privatno-javno partnerstvo, što je optimalna formula za državu imajući u vidu nivo zaduženosti, saopštio je premijer Milo Đukanović.

On je kazao da vjeruje da će, na tragu iskazanog interesovanja kineskih partnera, vrlo brzo početi pregovore za ugovaranje naredne dionice od Mateševa do Andrijevice.

„Zanimljivo da oni sada nude da sljedeće dionice gradimo kroz privatno-javno partnerstvo, što je optimalna formula za Crnu Goru imajući u vidu nivo zaduženosti i našu želju da sve naredne krupne radove realizujemo kroz formu privatno-javnog partnerstva“, rekao je Đukanović nakon obilaska radova na mostu Moračica i tunelu Vjeternik.

Kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) i China Communications Construction Company (CCCC) počele su gradnju prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo, dugačke 41 kilometar, 11. maja prošle godine, od kada kreće rok od četiri godine koji imaju za završetak radova.

On je kazao da je apsolutno ubijeđen da će radovi biti završeni u predviđenom roku i da će u bliskoj budućnosti početi sa izgradnjom nove faze prema Andrijevici.

„Do sada je angažovano preko 1,2 hiljade radnika, od koji je trećina iz Crne Gore. Procjena izvođača radova je da će u vrijeme najvećeg intenziteta gradnje biti angažovano preko 3,5 hiljada radnika“, precizirao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, tako krupnim projektom zemlja će se modernizovati, integrisati i biti dostupnija, a ekonomija konkurentnija.

„Ova velika investicija dodatno doprinosi učvršćivanju tradicionalnog kinesko-crnogorskog prijateljstva. Autoput predstavlja i najkonkretniju potvrdu toga i veliku šansu za dalje unaprijeđenje saradnje u obostranom interesu“, dodao je Đukanović.

On je dodao da će, imajući u vidu ugovorenu cijenu od 809,6 miliona EUR, preko 250 miliona ostati u finansijskim tokovima Crne Gore. Izvršni direktor CCCC, Li Ćingvei, saopštio je da je njegova kompanija zainteresovana za nastavak gradnje autoputa, odnosno realizaciju naredne dionice od Mateševa do Andrijevice, ali i za gradnju mosta na Verigama.

„Želim da najavim našu dobru volju da se nadovežemo na početnu osnovu projekta gradnje autoputa Bar-Boljare i izgradimo i narednu dionicu, kao i most Verige, na temelju javno-privatnog partnerstva ili nekog drugog finansijskog obrasca, koji bi svima odgovarao. Tako bi se razvila usavršena saobraćajna mreža, čime bi se istinski realizovala međusobna regionalna povezanost“, kazao je Ćingvei.

On je naglasio da je autoput Bar-Boljare autoput prijateljstva i saradnje koji vodi u prosperitet, kao i da vjeruje da će, uz podršku crnogorske Vlade i zajedničke napore sudionika, projekat biti na vrijeme i kvalitetno završen. Saopšteno je da se očekuje da će se građani prvim kilometrima autoputa u Crnoj Gori voziti 2019. godine.

XS
SM
MD
LG