Linkovi

Penzioneri KAP-a krenuli u Skupštinu, policija reagovala


Policija ispred Skupštine Crne Gore (rtcg.me)
Policija ispred Skupštine Crne Gore (rtcg.me)

Crnogorska policija upotrijebila je danas suzavac u spreju da bi spriječila grupu penzionera Kombinata aluminijuma Podgorica da silom uđu u zgradu parlamenta i tamo nastave protest zbog neisplaćenih otpremnina, pri čemu je nekoliko radnika zatražilo ljekarsku pomoć.

Do incidenta je došlo nakon kratkih pregovora između penzionera i policije, kada je Janko Vučinić, poslanik Radničke partije koja je podržala protest, pozvao oko 100 prisutnih da svoja zakonska prava potraže u holu parlamenta.

"Sve što tražimo je primjena zakona", rekao je Glasu Amerike Nikola Raković, predstavnik penzionera KAP-a i jedan od predvodnika protesta. "Prava adresa za naše zahtjeve je premijer Milo Đukanović koji odlučuje o svemu u Crnoj Gori, pa i o današnjoj reakciji policije"

Nakon gužve i guranja koje je trajalo nekoliko minuta, najmanje pet radnika završilo je u hitnoj pomoći a njihovim predstavnicima dozvoljen je ulazak u parlament na razgovor sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Darkom Pajovićem.

Pajović je penzionere pozvao na "strpljenje i nenasilne metode djelovanja" kako bi se njihov problem "u narednim danima" riješile nadležne institucije.

Nakon razgovora sa predsjednikom parlamenta, penzioneri su nastavak protesta odložili za četvrtak kada će, ako vlada na redovnoj sjednici ne riješi njihov problem, blokirati prometnu saobraćajnicu na izlazu iz Podgorice prema sjeveru zemlje.

"Nećemo odustati od naših zahtjeva", rekao je Raković. "Tražimo od Mila Đukanovića da poštuje zakon."

Policija je saopštila da su njeni pripadnici danas postupili u skladu sa zakonom, te da organizatorima protesta nije bilo odobreno okupljanje ispred zgrade parlamenta.

Iz policije su potvrdili da je prilikom današnjeg incidenta povrijedjeno nekoliko bivših radnika KAP-a, kao i jedan policajac.

Bivši radnici KAP-a mjesecima protestuju tražeći primjenu specijalnog zakona donesenog prošlog jula koji predviđa da vlada obezbijedi 5.45 miliona eura za 414 radnika penzionisanih nakon stečaja u nekadašnjem crnogorskom privrednom gigantu.

Do zastoja u primjeni zakona usvojenog glasovima opozicije i devet poslanika DPS, došlo je jer je crnogorsko ministarstvo ekonomije smatralo da usvojeni zakon nije primjenjiv, te da radnici moraju da se odluče između penzije i otpremnine.

KAP, koji je decenijama bio najveći crnogorski privredni kolektiv i zapošljavao više od 4000 radnika, zbog lošeg upravljanja i propale privatizacije sa CEAC-om ruskog oligarha Olega Deripaske prije tri godine proglašava stečaj.

Nakon toga, Vlada Crne Gore prodaje nekadašnji ponos nacionalne industrije lokalnoj kompaniji Uniprom, koja broj radnika svodi na oko 700.

XS
SM
MD
LG