Linkovi

Kampanja koštala 4 miliona eura, neke partije pod istragom


Predizborni posteri u Crnoj Gori
Predizborni posteri u Crnoj Gori

Crnogorska Agencija za sprečavanje korupcije saopštila je danas da je predizborna kampanja političkih grupacija koje su učestvovale na nedavnim parlamentarnim izborima koštala preko 4 miliona eura, te da su više od pola tog iznosa potrošile dvije najjače grupacije – vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) i opozicioni Demokratski front (DF).

"Na osnovu dostavljenih izvještaja političkih subjekata na parlamentarnom nivou, mozemo zaključiti da je ova kampanja koštala nešto više od 4 miliona eura", saopštili su iz ASK i dodali da je DPS potrošila 1,38 miliona, DF 908 hiljada eura, dok su ostale parlamentarne partije u kampanji potrošile preostalih 1,7 miliona eura, a novac je pretežno potrošen na reklame, reklamni materijal i oglašavanje.

Predstavnici Agencije rekli su da većina političkih subjekata nije poštovala odredbe Zakona o finansiranju političkih subjekata, te da je podnijela 57 prekršajnih postupaka zbog neispunjavanja zakonskih odredbi, uključujuci i nedostavljanje potpunih izvještaja o cijeni reklamiranja.

Odgovarajući na pitanje da li je ta agencija utvrdila da su neke partije finansirane iz inostranstva, direktor ASK, Sreten Radonjić, rekao je da "postoje snažne indicije da su pojedine političke partije trošile više sredstava nego što su mogle dobiti iz budžeta i od donacija".

"Ja ne mogu reci koja partija, i koji iznos i iz kojih država su finansirani, ali sve informacije koje smo imali u tom pravcu dostavili smo nadležnim institucijama", rekao je Radonjić na konferenciji za medije u Podgorici. "Postupak protiv političkih subjekata je u toku i zbog toga ne mogu preciznije govoriti o tome", naveo je on.

On je, ipak, saopštio da postoji "velika razlika izmedju prihoda i rashoda jednog političkog subjekta, a to je Demokratski front", dodajući da su prijavljeni prihodi te koalicije iznosili oko 62 hiljade, a troškovi preko 908 hiljada eura.

"Raspolažemo i informacijama da će biti nekih političkih subjekata koji će "ispuniti uslov iz zakona" da im bude izrečena mjera trajne ili privremene obustave budžetskih sredstava do okončanja postupka", najavio je Radonjić.

Pitanje “inostranog” finansiranja predizborne kampanje obilježilo je proteklu predizbornu kampanju, tokom koje su lideri vladajuće DPS optuživali svoje najoštrije oponente, Demokratski front, da se njihova kampanja finansira iz Rusije.

XS
SM
MD
LG