Linkovi

Opozicija najavljuje bojkot parlamenta


Crnogorski predsednik Filip Vujanović i opozicioni kandidat Miodrag Lekić.
Crnogorski predsednik Filip Vujanović i opozicioni kandidat Miodrag Lekić.

Privremeni rezultati predsjedničkih izbora u Crnoj Gori koje je saopštila Državna izborna komsija nisu stišali strasti u suprotstavljenim taborima.

Privremeni rezultati predsjedničkih izbora u Crnoj Gori koje je saopštila Državna izborna komsija nisu stišali strasti u suprotstavljenim taborima. Iz izbornog štaba nezavisnog kandidata Miodraga Lekića najavljuju novo prebrojavanje glasova i bojkot parlamenta, kako navode - sve dok se ne izbore za pobjedu svog kandidata.

Slavljeničku, ali i atmosferu iščekivanja u oba tabora okončala je juče, kasno popodne Državna izborna komisija saopštavajući privremene rezultate predsjedničkih izbora:

‘Kandidati za predsjednika Crne Gore dobili su sljedeći broj glasova: Filip Vujanović 161.940 glasova, Miodrag Lekić 154.290 glasova’.

Protiv ovakvog ishoda glasali su predstavnici svih opozicionih stranaka, izuzev SNP-a, a predstavnik izbornog štaba kandidata Miodraga Lekića je najavio:

‘Izborni stab Miodraga Lekića u potpunosti je osporio izborne rezultate. Podnijeli smo zahtjev za ponovnim prebrojavanjem svih glasačkih listića u opštinskim izbornim komisijama na nivou cijele Crne Gore, tako da mi ne možemo da prihvatimo rezultate dok ne utvrdimo sve eventualne nepravilnosti za koje se nadam da će se utvrditi prilikom prebrojavanja’.

Da predstavnici Izbornog štaba Miodraga Lekića provjeravaju izborni material, potvrdio je i jedan od lidera opozicije Nebojša Medojević koji je najavio da će opozicija do daljnjeg bojkotovati parlament, sve dok se, kako je rekao, ne izbori za njegovu pobjedu. Protesti, iako očekivani, za sada se pominju jedino na društvenim mrežama.

Rezultati predsjedničkih izbora pokazali su da su birači Socijal - demokratske partije poslušali poziv partijske centrale i bojkotovali izbore, ali i da je dio glasova otišao Miodragu Lekiću, dok su se birači manjinskih stranaka oglušili na pozive lidera da podrže Filipa Vujanovića.

Izbori su potvrdili i disciplinovanost birača Socijalističke narodne partije, ali i Pozitivne Crne Gore koji su poslušali pozive svojih lidera da na glasačkim listićima zaokruže Lekića.

I dok DPS najavljuje preispitivanje odnosa u vladajućoj koaliciji, SDP-a slavodobitno konstatuje da manjak od preko 30 hiljada glasova koje je Vujanović imao u odnosu na vladajuću koaliciju pripada njima. Ipak, predstavnici obje stranke saglasni su da dešavanja u vezi sa predsjedničkim izborima neće poremetiti odnose u vlasti.

I konačno: uprkos neravnopravnoj izbornoj utakmici u kojoj su svi relevantni međunarodni faktori- od OEBS-a i Savjeta Evrope do Stejt Departmenta konstatovali ‘zamagljivanje linije između države i partije’, te najavili provjeru izbornih nepravilnosti, zanimljivo je, navode domaći i mediji iz regiona, da nezavisni kandidat nije imao podršku međunarodne zajednice.
XS
SM
MD
LG