Linkovi

Ministar odbio, sekretar MUP-a potpisuje birački spisak


Vlada Crne Gore (rtcg.me)
Vlada Crne Gore (rtcg.me)

Nakon što je crnogorski ministar unutrašnjih poslova iz redova opozicije Goran Danilović juče kazao je da neće iskoristiti svoje zakonsko ovlašćenje da potpiše birački spisak, Vlada Crne Gore danas je ovlastila sekretara MUP-a da to učini.

Vlada Crne Gore jednoglasno je ovlastila sekretara MUP-a Dragana Pejanovića da donese Rješenje o zaključujenju biračkog spiska, objavljeno je na zvaničnom tviter profilu Vlade. Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović je na sjednici predložio da Vlada odredi nekoga ko bi taj posao uradio umjesto njega.

Danilović je rekao da Vlada ima mehanizme da ovlasti nekog da potpiše spisak, ali je istovremeno poručio da on neće podnijeti ostavku.

Prethodno, u ponoć je istekao rok do kada je ministar unutrašnjih poslova trebalo da potpiše birački spisak, ali je prvi čovjek policije Goran Danilović, koji je funkcioner opozicione koalicije Ključ, rekao da to neće učiniti.

Upitan da li to što nije potpisao birački spisak znači da koalicija Ključ neće izaći na izbore, Danilović je odgovorio da njegova odluka nije obavezujuća za partiju.

"Imam jedan veliki i ključni razlog zašto neću potpisati rješenje - zakonodavac je, prostom većinom, omogućio da imamo više od 100.000 ljudi kojima su izmijenjena biračka mjesta. To nismo mogli da promijenimo ali smo sve uradili da obavijestimo nedužne ljude. Sve što je u našoj moći. Ministarstvo će završiti svaku svoju obavezu, radićemo 24 sata dnevno, ali rješenja sa mojim potpisom neće biti. Potpisujem sve što smo uradili i što ćemo uraditi. Ipak, tuđe namjerne brljotine neću. Neka potpiše Marković koji ovih dana i onako drži predavanja o tome šta ja moram a šta ne", rekao je Danilović na konvenciji svoje koalicije u Plužinama.

Za to vrijeme, otpravnik poslova u američkoj Ambasadi u Podgorici, Biks Aliju poručio je da se Sjedinjene Američke Države neće miješati u formiranje Vlade u Crnoj Gori.

Predstojeći parlamentarni izbori su dobar test demokratske zrelosti i posvećenosti vladavini prava u crnogorskom društvu“, rekao je Aliju na regionalnoj konferenciji o izazovima u borbi protiv prekograničnog organizovanog kriminala.

Aliju je ponovio da SAD vjeruju da Crna Gora ima kapacitete da sprovede demokratsku proceduru.

On je podsjetio na izjavu zamjenika pomoćnika državnog sekretara Brajana Hojt Jia, koji je rekao da SAD žele saradnju sa svim strankama zasnovanu na vrijednostima koje smatramo važnim, a to su demokratija, vladavina prava, lične slobode, poštovanje nezavisnosti sudstva i medija, i evroatlantska budućnost.


XS
SM
MD
LG