Linkovi

Lukšić: CG država evropskog identiteta


Potpredsjednik crnogorske vlade Igor Lukšić na tradicionalnom prijemu za diplomatski kor (gov.me)
Potpredsjednik crnogorske vlade Igor Lukšić na tradicionalnom prijemu za diplomatski kor (gov.me)

Crnogorski šef diplomatije ocijenio je da je Crna Gora, kroz posvećeno sprovođenje reformi, usvajanje evropskih mjerila i prevazilaženje kompleksnih izazova, postala lider na Zapadnom Balkanu

Crna Gora je, u relativno kratkom vremenskom periodu, pokazala da je sposobna da se od najnerazvijenije republike nekadašnje Jugoslavije transformiše u državu punog demokratskog i evropskog identiteta, poručio je crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić.

On je, na novogodišnjem prijemu Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, kazao da Crna Gora i njena diplomatija ove godine proslavljaju sva važna jubileja – desetogodišnjicu obnove crnogorske nezavisnosti i uspostavljanja diplomatskih odnosa sa velikim brojem prijateljskih zemalja.

„Crna Gora je, u relativno kratkom vremenskom periodu, pokazala da je kadra da se od najnerazvijenije republike nekadašnje Jugoslavije, sa još svježim ožiljcima i traumama ratova koji su se dogodili u neposrednom okruženju, transformiše u državu punog demokratskog i evropskog identiteta“, rekao je Lukšić.

Crna Gora se, kako je rekao, transformisala u državu koja bilježi ekonomski rast, koja je postala sinonim skladnog suživota različitih nacija, konfesija i kultura, državu koju njen vrijednosni kompas već sada čini dijelom evropske i evroatlantske porodice.

Prema riječima Lukšića, Crna Gora je, kroz posvećeno sprovođenje reformi, usvajanje evropskih mjerila i prevazilaženje kompleksnih izazova, postala lider na Zapadnom Balkanu u procesu evropske integracije.

„Vjerujemo da ćemo u finalnoj dionici svog evropskog puta, kao i do sada, uspješno odgovoriti na zahtjevne obaveze, što će nas, nadajmo se, u bliskoj budućnosti preporučiti za punopravno članstvo u Evropskoj uniji“, kazao je on.

Lukšić je podsjetio da Crna Gora deceniju obnove svoje nezavisnosti zaokružuje dobijanjem pozivnice za punopravno članstvo u NATO-u, koja je, kako je rekao, najbolje priznanje za uložene napore i rezultate ostvarene u proteklom periodu.

„Članstvo u najznačajnijem vojno-političkom savezu na svijetu omogućiće našoj državi da na najracionalniji način dostigne standarde bezbjednosti, a istovremeno će biti zamajac dalje demokratizacije i ekonomskog napretka, kao i podsticaj jačanju stabilnosti i bezbjednosti cjelokupnog Zapadnog Balkana“, rekao je Lukšić.

On je kazao da je težište diplomatskih aktivnosti Crne Gore bilo unapređenje bilateralnih političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa, prije svega sa zemljama EU i drugim državama Evrope, sa državama mediteranskog basena, kao i najuticajnijim članicama međunarodne zajednice.

Lukšić je, među brojnim uspjesima, izdvojio nedavno potpisivanje sporazuma o granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine i Kosova i rekao da je Crna Gora, u protekloj godini, nastavila da daje svoj doprinos u okviru multilateralnih foruma i organizacija.

XS
SM
MD
LG