Linkovi

Aleksić negirao krivicu za pokušaj ubistva Šukovića


Privođenje Radovana Aleksić (rtcg.me)
Privođenje Radovana Aleksić (rtcg.me)

Zbog sumnje da je pokuša da ubije policijskog inspektora Predraga Šukovića danas je na graničnom prelazu Dobrakovo uhapšen državljanin Srbije Radovan Aleksić, saopšteno je iz Tužilaštva. Aleksić je bio šef Kontraobavještajne službe Vojske Jugoslavije, a uhapšen je po potjernici crnogorskog Tužilaštva.

Na Predraga Šukovića 11. jula ove godine ispalljeno je više hitaca u Njegoševoj ulici u centru Podgorice. Po nalogu nadležnog tužioca, skinuti su i video zapisi sa video kamera na lokacijiama koje se nalaze od mjesta događaja u pravcu bjekstva na kojima je, kako se vjeruje, snimljena osoba koja je pucala na bivšeg načelnika Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala.

"Više državno tužilaštvo u Podgorici, u saradnji sa Upravom policije Crne Gore, pribavilo je u izvidjaju podatke koji ukazuju na postojanje osnova sumnje da je R.A. državljanin Republike Srbije 11.07.2016. godine, upotrebom vatrenog oružja, pokušao da liši života Predraga Šukovića iz Podgorice”, saopšteno je iz Tužilaštva uz napomenu da će u zakonskom roku biti doveden u Više državno tužilaštvo u Podgorici, radi saslušanja.

Inače, Aleksić je bivši šef Kontraobavještajne službe Vojske Jugoslavije i ima čin potpukovnika. Godine 2002. imenovan je za šefa Vojne obavještajne službe u Podgorici. Poslije referenduma o nezavisnosti odbio je da pređe u redove Vojske Crne Gore i karijeru je nastavio u Podgorici.

Bivši šef Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala Predrag Šuković, ranjen je 11. jula u centru grada, kada mu je napadač prišao s leđa i ispalio tri hica u noge. Pucnjava se odigrala usred bijela dana naočigled nekoliko svjedoka, koji su policajcima opisali šta su vidjeli. Vjeruje se da je cilj napada bio upozorenje.

Crnogorska policija je tada saopštila da ovaj napad smatraju napadom na Upravu policije MUP-a, institucije sistema i državu. Ime inspektora Predraga Šukovića je postalo poznato široj javnosti nakon što je javno prozvao potpredsjednika Vlade Duška Markovića i bivšeg direktora crnogorske policije Veselina Veljovića za povezanost sa mojkovačkom kriminalnom grupom koja se navodno bavila švercom cigareta. Marković i Veljović su demantovali navode Šukovića.

Šuković je na portalima pod pseudonimom, postavljao komentare koje je sud protumačio kao prijetnje potpredsjedniku Vlade Dušku Markoviću, zbog čega je prvostepenom presudom Šuković osuđen uslovno na tri mjeseca zatvora. Šukovićev branilac, podgorički advokat Goran Rodić je ocjenio da je ranjavanje njegovog klijenta poruka policajcima da ne smiju raditi svoj posao.

„Presuda Osnovnog suda kojom je Šuković oglašen krivim za navodne prijetnje je naručeni privatni alibi za rješavanje spora kroz takozvane institucije sistema. Nakon toga, danas se prešlo na vaninstitucionalno djelovanje. Jedinstvo institucije i vaninstitucije ima jedan zajednički cilj. Poruku, da policajci ne smiju raditi svoj posao kada je u pitanju neko ko kontroliše instituciju, kao i dešavanja van institucije. To je ustvari poruka svim građanima Crne Gore“, rekao je Rodić.

Ranjavanje Predraga Šukovića tada je prokomentarisao i Specijalni tužilac za organizovani kriminal Milivoje Katnić koji je poručio da su ugrožene osnovne vrijednosti društva. ''Da li se taj čovjek, koji je danas na ulici ranjen, bavio nekim kriminalom? Nije. On je policajac, on se borio protiv organizovanog kriminala", rekao je Katnić.

Bezbjednosni ambijent u Crnoj Gori je u posljednje vrijeme označen kao nestabilan zbog eskalacije sukoba između mafijaških grupa i suparničkih narkoklanova posebno u Kotoru i Baru, gde je zabilježen je veliki broj ubistava, pokušaja ubistava, paljenja automobila i uništavanja imovine.

XS
SM
MD
LG