Linkovi

Đukanović: Zatvaramo granice ako to drugi urade


Crnogorski premijer Milo Đukanović na konferenciji za novinare (rtcg.me)
Crnogorski premijer Milo Đukanović na konferenciji za novinare (rtcg.me)

Crna Gora će zatvoriti granicu za migrante ukoliko druge zemlje okruženja to učine, kazao je za Rojters premijer Milo Đukanović.

Taj potez bi, kako je naveo, bio neophodan kako Crna Gora ne bi bila preplavljena migrantima i izbjeglicama.

Britanska agencija navodi da Evropa trpi najveću migrantsku krizu od početka Drugog svjetskog rata. Više od million migranata je ušlo u Evropsku uniju prošle godine kroz Balkan.

Rojters podsjeća da Crna Gora nije bila na toj ruti, ali da postoji mogućnost da se to promijeni, jer zatvaranje granice Makedonije prema Grčkoj može natjerati migrante da u EU krenu preko Albanije i Crne Gore.

“Ako evropske zemlje, koje se bore protiv migrantske krize, odluče da otvore granice, onda Crnoj Gori ništa drugo ne preostaje nego da isto to uradi. Ali, ako Makedonija zatvori granicu prema Grčkoj, onda bi i Crna Gora morala to uradi”, rekao je Đukanović.

Rojters podsjeća da je juče hiljade migranata ostalo na grčko-makedonskoj granici, jer im je tražena dodatna dokumentacija. Austrija je pozvala ranije balkanske zemlje na razgovore o migrantima, koji će početi sjutra u Beču. Ta zemlja dnevno prima samo 80 zahtjeva za azil.

XS
SM
MD
LG