Linkovi

CG otvorila četiri nova poglavlja


Međuvladina konferencija Crne Gore i Evropske unije (gov.me)
Međuvladina konferencija Crne Gore i Evropske unije (gov.me)

Zaključno sa jučerašnjom konferencijom, od ukupno 35 poglavlja Crna Gora je otvorila 16, od čega su dva privremeno zatvorena

Crna Gora je ispunila uslove za otvaranje četiri nova poglavlja u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Radi se o poglavljima koje se tiču statistike, zaštite potrošača i zdravlja, carinske unije i finansijskih i budžetskih odredbi.

Crna Gora nastavlja da ostvaruje dinamičan napredak u procesu pristupanja Evropskoj uniji, što je preporučuje za otvaranje četiri nova pregovaračka poglavlja, odlučeno je na jučerašnjem petom sastanku Međuvladine konferencije između Crne Gore i Evropske unije, u Briselu.

Na sastanku, kojim su kopredsjedavali ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i državni sekretar za evropska pitanja Italije Sandro Goci, otvoreni su pregovori u poglavljima 18 - Statistika, 28 - Zaštita potrošača i zdravlja, 29 - Carinska unija i 33 - Finansijske i budžetske odredbe.

“Otvaranje pregovora u još četiri poglavlja predstavlja nagradu za ostvareni napredak, ali i podsticaj za dalji rad i nastavak ispunjavanja obaveza sa naše evropske agende, koji će, u nastupajućem periodu, dati vidljive rezultate u ovim oblastima”, rekao je ministar Lukšić.

Lukšić kaže da su u predstojećem periodu na redu poglavlja koja se tiču ekonomije:

“Sada se polako krećemo prema ekonomskim poglavljima, što je od izuzetnog značaja jer time polako počinjemo da - pored vladavine prava i poglavlja koja su otvorena prije godinu i na kojima radimo praktično dnevno - fokusiramo i na pitanja koja se tiču ekonomskog upravljanja. Kroz sve to se, svakako, prožima i treći stub pregovaračke strategije, a to je reforma javne uprave”, rekao je Lukšić.

U Crnoj Gori se izražava zadovoljstvo zbog izjave Evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana koji je kazao je da je to jasan signal da proces proširenja napreduje i da svako ko je mislio da se u narednih pet godina ništa neće dogoditi može da se uvjeri da je realnost sasvim suprotna.

Zaključno sa jučerašnjom konferencijom, od ukupno 35 poglavlja Crna Gora je otvorila 16, od čega su dva privremeno zatvorena. Pregovori o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji pokrenuti su u junu 2012. godine.

XS
SM
MD
LG