Linkovi

Predstavljen program pristupanja Crne Gore EU


Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović
Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović

Program pristupanja Crne Gore EU olakšaće praćenje stepena ispunjenosti strategijskih ciljeva i dati realan uvid u kojoj mjeri je Crna Gora napredovala u prethodnom periodu

Program pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2014-2018 koji je danas predstavljen u Podgorici, važan je strateški dokument, koji će omogućiti veću efikasnost u ispunjavanju obaveza države u okviru svih pregovaračkih poglavlja i kvalitetniju koordinaciju institucija u tom procesu, ocijenjeno je na prezentaciji tog dokumenta.

Šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić, rekao je da je Crna Gora napravila značajan iskorak u pregovaračkom procesu, zvaničnim otvaranjem pregovora u pet poglavlja na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji u Briselu.

“Crna Gora, godinama unazad, predano izgrađuje svoj pravni okvir po mjeri evropskog standarda s ciljem dostizanja potpune usklađenosti i podobnosti za članstvo u Evropskoj uniji”, kazao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, punopravnom članstvu treba da se stremi kao jedinstvenom sistemu i uređenom društvu. Lukšić je ocijenio da se to postiže udruživanjem snaga sa organizacijama civilnog društva i građanima, u cilju kvalitetnog ispunjavanja zadataka i izazova koji nas očekuju na evropskom putu.

Prema njegovim riječima, Program pristupanja Crne Gore bi u periodu od 2014. do 2018. trebalo da omogući jasnije, brže i operativnije praćenje, koordinaciju i sagledavanje stanja aktivnosti svih učesnika u pregovaračkom procesu, s obje strane pregovaračkog stola.

“Ovaj dokument sadrži prikaz trenutnog stanja svih strategija, programa i akcionih planova, zakonskih i podzakonskih akata koja su trenutno na snazi, a tiču se pravne tekovine EU, ali i pregled svih budućih aktivnosti, planova, obaveza, s jasno definisanim rokovima i odgovornim institucijama do 2018”, kazao je Lukšić.

On očekuje da će Program pristupanja olakšati praćenje stepena ispunjenosti strategijskih ciljeva, i dati realan uvid u kojoj mjeri je Crna Gora napredovala u prethodnom periodu. Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom, Aleksandar Pejović predstavio je Program pristupanja koji će, kako je najavio, biti usvojen na sjednici Vlade naredne sedmice.

Radimo petogodišnji dokument na detaljnim osnovama. Pokušali smo da isplaniramo pet godina a to nas je uputilo da sagledamo skoro 48 hiljada propisa i to je veliki zadatak. Nije jednostavno ni pročitati naslove tih akata a kamoli ući u dubinu i srž, koliko su relevantni za Crnu Goru i šta sa sobom povlače”, rekao je Pejović.

On je kazao da je Program pristupanja okvirni dokument koji treba da da mogućnost za bolje strategijsko planiranje ali, dodao je, nije dokument koji govori o cjelokupnim obavezama iz evropske agende. Dokument sadrži 527 stranica programa pristupanja.
XS
SM
MD
LG