Linkovi

Danijelson za reforme u svim oblastima


Generalni direktor Direktorata za proširenje EU Kristijan Danijelson i potpredsednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić rukuju se na konferenciji za novinare u Podgorici (Autor: Biro)
Generalni direktor Direktorata za proširenje EU Kristijan Danijelson i potpredsednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić rukuju se na konferenciji za novinare u Podgorici (Autor: Biro)

Direktor Direktorata za proširenje Kristijan Danijelson čestitao je Crnoj Gori napredak u evropskim integracijama i poručio da je sada vreme za reforme u svim oblastima

Danijelson koji boravi u prvoj posjeti Crnoj Gori, od kada je na toj funkciji, razgovarao je sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem. On je rekao da je Crna Gora u posljednjih 12 mjeseci učinila mnogo dobrih koraka i pozitivnih aktivnosti. Danielson je rekao da su u oblasti vladavine prava pozitivni koraci Ustavne reforme.

"Evropska unija ima velika očekivanja jer sada je vrijeme za rezultate u smislu političke volje koju treba iskazati u reformama svih oblasti", poručio je on.

Danijelson je kazao da će dalji tempo napretka zavisiti od Crne Gore i implementacije mjera predviđenih akcionim planovima. On je dodao da je reforma javnog sektora veoma bitna za dalji napredak. U vezi sa ekonomskom situacijom, Danijelson je rekao da Crna Gora mora da unarijedi ekonomski ambijent i da se bori sa nezaposlenošću.

"U tom kontekstu razgovarali smo o Kombinatu aluminijuma, i naglasio sam da je potrebno da se vodi kvalitetna i odgovorna politika i da se prije svega ispoštuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", kazao je on.

Komentariuši afera Snimak i i slučaj kovertiranih ostavki, Danijelson je kazao da je Izvještaj o napretku tretirao oba pitanja, čime je, kako je kazao, EU pokazala da ih doživljava važnim. Afera Snimak, rekao je Danijelson, mora imati jasan politički i sudski epilog, a kovertirane ostavke su nezabilježene u evropskoj praksi.

Crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić je kazao da je u fokusu razgovora sa Danielsonom bilo stvaranje uslova da se otvore pregovori za poglavlja 23 i 24 do kraja godine.

"Nedavno smo zaokružili proces usvajanja akcionih planova i pripremili pregovaračke pozicije i dostavili ih državi koja predsjedava EU, i imajući u vidu da mi već primjenjujemo akcione planove, čini nam se da su s naše strane stvoreni uslovi da se otvore pregovori najkasnije do sredine decembra za ta poglavlja", rekao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu spremnost i odsustvo mjerila za otvaranje poglavlja, 5,6,7,10 i 20, očekivanja Crne Gore su da bi sada mogla biti iskorištena prilika da budu otvorena i ta poglavlja. Lukšić je dodao da je cijelo društvo vlasnik procesa integracija i kazao da je veoma bitno potencirati reformu javne uprave..

On je podsjetio da proces integracija ima implikacije na dalji razvoj političkog ali ekonomskog sistema, navodeći da nema uspješnog procesa razvoja institucija i uspješnih integracija, ukoliko nisu praćeni ekonomskih oporavkom.
XS
SM
MD
LG