Linkovi

Velimirović: Tužilaštvo me zloupotrijebilo, nismo htjeli nasilje u CG


Hapšenje osumnjičenih za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, 16. oktobar 2016
Hapšenje osumnjičenih za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, 16. oktobar 2016

Opoziciona koalicija Demokratski front saopštila je da je osumnjičeni za pokušaj državnog udara 16.oktobra, Mirko Velimirović, koji je sa Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT) potpisao sporazum o priznanju krivice, u novoj izjavi optužio SDT Crne Gore da ga je zloupotrijebilo, negirajući da su postojali planovi o napadima na građane i institucije u izbornoj noći.

U izjavi datoj pred srpskim sudom, Velimirović navodi da "pod krivičnom, moralnom i materijalnom odgovornošću, u vezi krivičnog postupka koji je vođen protiv mene i drugih pred Višim sudom u Podgorici… iako sam već dao svoju odbranu pred tim sudom, isti opredjeljujem, dopunjavam i uređujem na sljedeći način", prenose crnogorski mediji.

"Nakon prijema presude navedenog suda od 07.12.2016. godine i pažljivog čitanja iste, shvatio sam da sam od strane Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore na određeni način zloupotrijebljen u svrhu koja je samo tom organu znana", kaže Velimirović u izjavi ovjerenoj od Osnovnog suda u Novom Pazaru.

On je naveo da ne želi da neistinitim iskazom prouzrokujem patnju i gubitak slobode ili osudu bilo koga, već da umiri svoju savjest iznošenjem jedine i objektivne istine dešavanja u oktobru mjesecu 2016. godine.

"Konstrukcija mog navodnog priznanja koje se pominje u presudi je sastavljena od strane Specijalnog državnog tužilaštva Republike Crne Gore i u momentu kada sam istu potpisao", rekao je Velimirović.

On je dodao da je njegova jedina misao i namjera bila da spasi zatvora 17 osoba koje su po njegovom pozivu otišle "da pomognemo patriotskim snagama da na mitingu izraze svoju političku volju i to isključivo mirnim sredstvima, budemo na mitingu i istog dana se vratimo svojim kućama".

"Niko od nas nije posjedovao ni oružje, niti bilo koje sredstvo kojim bi neko mogao da bude makar i lakše povrijeđen", izjavio je Velimirović, i objasnio da "nismo imali nikakve namjere da vršimo nasilje ni prema građanima Crne Gore, njihovim političkim i državnim predstavnicima ili prema policiji, niti da preuzmemo vlast nasilnim sredstvima".

Velimirović je rekao i da nikada nije dogovarao oružani napad u Crnoj Gori sa "licem koje se preziva Sinđelić", te da ne poznaje ni bivšeg šefa srpske žandarmerije, Bratislava Dikića.

Funkcioner Demokratskog fronta, Predrag Bulatović, rekao je da je Velimirović ovom izjavom doveo u pitanje sve što je Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić do sada uradio u slučaju državni udar, ocjenjujući da je tužilac sada "u velikom problemu". Njegov kolega iz DF-a, Milutin Đukanović, najavio da će podnijeti krivične prijave protiv tužilaca Katnića i Saše Čađenovića, te zatražiti Katnićevu smjenu.

U sporazumu o priznanju krivice koje je prvobitno potpisao sa crnogorskim tužilaštvom, Velimirović je rekao da mu je Aleksandar Sinđelić dao 30,000 eura za nabavku oružja kojim je trebalo da se izvrše napadi u noći izbora, kao i da je on nabavljeno oružje bacio u još uvijek neidentifikovano jezero na Kosovu, prije nego će sve prijaviti crnogorskim vlastima.

Prošle nedjelje, lokalni mediji su objavili da je Velimirović, po povratku na Kosovo, dobio niz ozbiljnih prijetnji od "određenih parabezbjednosnih struktura iz Srbije" kako bi promijenio iskaz o navodnoj pripremi terorističkog napada.

Dnevnik Pobjeda tvrdi da iza navodnih prijetnji Velimiroviću stoje strukture bliske proruskoj nacionalističkoj organizaciji Zavjetnici, koju kontroliše jedan od osumnjičenih u tom slučaju, Nemanja Ristić.

Specijalno državno tužilaštvo se, za sada, nije oglašavalo povodom novog iskaza Mirka Velimirovića, koji je opozicioni DF ocijenio "preokretom" u slučaju "državni udar".

Portparolka Višeg suda, Aida Mušurović, rekla je TVCG, da tom sudu do danas nije dostavljena bilo kakva izjava osuđenog Mirka Velimirovića protiv koga je donijeta pravosnažna sudska presuda na osnovu sporazuma o priznanju krivice.

Advokat Branislav Lutovac smatra da sporazum o priznanju krivice ima svojstvo pravosnažne sudske presude, te ova izjava neće uticati na dalji tok istrage.

«Ono što je moguće, to je podizanje zahtjeva za ponavljanje krivičnog postupka u korist okrivljenog», rekao je Lutovac za dnevnik TVCG.

Lutovac je objasnio da je za to potrebno da se ispune određeni formalni uslovi, to jeste da oktrivljeno lice dokaže da je osuđen na osnovu lažnog iskaza svjedoka, lažne isprave ili da je u posjedu novih dokaza i činjenica.

Dekan Pravnog fakulteta u Podgorici, Velimir Rakočević, kaže da je promjena sudske odluke malo vjerovatna, te da najveću snagu u ovakvim slučajevima ima prva izjava.

Tužilaštvo: Velimirović naknadnu izjavu dao pod pritiskom

Specijalno državno tužilaštvo saopštilo je da Velimirovićeva naknadna izjava može ukazivati na to da je izložen pritiscima onih lica protiv kojih krivični postupak nije okončan, odnosno struktura koje stoje iza njih, o čemu je nedavno i obavijestio specijalnog tužioca, prenosi RTCG.

"Kao što je javnosti poznato, rješenjem Višeg suda u Podgorici usvojen je sporazum o priznanju krivice zaključen između Specijalnog državnog tužilaštva i okrivljenog Mirka Velimirovića u odnosu na krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije”, podsjećaju u SDT.

Tužilaštvo navodi da to znači da je sud, između ostalog, utvrdio da je okrivljeni Mirko Velimirović svjesno i dobrovoljno priznao krivično djelo koje je predmet optužbe, da je priznanje u skladu sa dokazima sadržanim u spisima predmeta, da je potpuno razumio posljedice zaključenog sporazuma, a naročito da se odriče prava na suđenje i prava na žalbu protiv odluke suda donesene na osnovu sporazuma”.

Tokom cijelog toka krivičnog postupka njegovi navodi nijesu ničim dovedeni u sumnju već, naprotiv, potvrđeni svim izvedenim dokazima, tako da je očigledno da je pomenuta izjava samo pokušaj opstruiranja daljeg toka krivičnog postupka", navodi se u odgovoru SDT-a.

XS
SM
MD
LG