Linkovi

Crna Gora šalje ambasadora u BiH


Crnogorski predsednik Filip Vujanović
Crnogorski predsednik Filip Vujanović

Taj potez uslijedio je samo dan nakon što je Parlamentarna skupština BiH odbila Rezoluciju o Sutorini po kojoj bi to područje u blizini granice Crne Gore sa Hrvatskom pripalo BiH

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas je potpisao ukaz o postavljanju Milana Lakića za ambasadora Crne Gore u Bosni i Hercegovini.

Iz kabineta predsjednika Vujanovića podsjetili su da je zbog Rezolucije o Sutorini, potpisivanje ukaza o postavljenju novog ambasadora Crne Gore u BiH bilo odloženo.

Predsjednik Vujanović je takođe primio ambasadora Lakića na završni razgovor pred preuzimanje dužnosti i naglasio potrebu “unapređenja odnosa dvije države na osnovama razvoja dobrosusjedske saradnje i snaženja stabilnosti regiona”.

Podsjetimo, predstavnički dom Parlamenta BiH na jučerašnjoj sjednici nije prihvatio rezoluciju o Sutorini. Tokom rasprave, čulo se da je zbog problematizovanja Sutorine, vladajuća koalicija u BiH odgovorna za pogoršane odnose sa Crnom Gorom. Rečeno je i da je priča o Sutorini, vladajućoj koaliciji poslužila za skretanje pažnje sa istinskih problema u BiH.

Poslanici su raspravljli o predlogu Rezolucije kojom se predlaže da Predstavnički dom ocijeni neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim Predlog ugovora o državnoj granici između Crne Gore i BiH, koji je utvrdio Savjet ministara BiH početkom novembra prošle godine, a prema kojem bi Sutorina trebalo da trajno ostane u sastavu Crne Gore.

Upitan da prokomentariše odluku Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, crnogorski ministar policije Raško Konjević je rekao da treba sačekati zvaničnu odluku u uobičajenoj komunikaciji dvije države, ali da Crna Gora drži do regionalne saradnje, poštuje susjede i poštovaće sve ono što je definisano sporazumima i dogovorima sa susjedima.

„Pitanje razgraničenja su nadležne komisije dvije države završile još prošle godine bez ikakvih problema i otvorili su interne procedure koje je Crna Gora krajem prošle godine završila i ovlastila resornog ministra da u ime države potpiše taj sporazum“, precizirao je Konjević.

Ono što je nakon svega izvjesno, jeste da je odlukom Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine stavljena tačka na jedan nepotreban problem za koji u crnogorskoj opoziciji tvrde da je Đukanoviću poslužio za skretanje pažnje sa diplomatskog poraza u sporu sa Hrvatskom u vezi sa poluostrvom Prevlaka.

XS
SM
MD
LG