Linkovi

Eron: Afera Mardok - izazov i prilika


Kreg Eron, predsednik organizacije "Slobodna štampa".
Kreg Eron, predsednik organizacije "Slobodna štampa".

Šta kontroverzna afera u vezi sa medijskim tajkunom Rupertom Murdokom znači za novinarsku profesiju? To pitanje u razgovoru za naš program razmotrio je predsednik organizacije “Slobodna štampa” (Free Press), sa sedištem u Vašingtonu, Kreg Eron.

Eron: "Ovo je problematičan trenutak za novinarstvo u Engleskoj, pa i šire, jer ukazuje na opasnost od koncentracije prevelike medijske moći u rukama malog broja tajkuna. U Engleskoj je jedan od najuticajnijih listova optužen ne samo za ilegalne aktivnosti, špijuniranje i prisluškivanje mobilnih telefonskih razgovora, već i sukobe izmedju tog lista i drugih segmenata Mardokove medijske imperije, koji nisu izveštavali detaljnije o toj aferi, što je izazvalo interne probleme. Pored toga, ova afera doseže bukvalno do kabineta britanskog premijera i do policije, što postaje i politički i bezbednosni izazov. Uprkos svemu tome, ta afera ima i pozitivne aspekte, jer ukazuj na to da postoje i takvi novinari koji koriste moć štampe da bi obelodanili ilegalne aktivnosti uticajnih, čak i vladinih krugova, kao i svojih kolega - novinara. U suštini, ova afera pokazuje da je svaka prevelika koncentracija moći štetna.

Glas Amerike: Šta bi trebalo da bude prioritet štampe - da bude servis javnosti ili biznis?

Eron: Novinari imaju specijalnu odgovornost prema javnosti. Jedini načina da zemlja sačuva funkcionalnu demokratiju jeste da ima obavešteno gradjanstvo. Potrebni su nam novinari koji izveštavju o svakom aspektu društvenih aktivnosti na objekitvan način, zasnovan na činjenicama. Pogrešno je misliti da je novinarstvo posao kao svaki drugi, jer to stvarno nije, pa stoga ima i specijalni opis i tretman u američkom ustavu i drugim ustavima širom sveta, jer novinari imaju specifičnu odgovornost da služe javnosti. Kada to ne čine oni postaju deo problema i na taj način dovode u pitanje ispravno funkcionisanje društva i same demokratske strukture.

Glas Amerike: Kako je došlo do toga da su novinari koristili ilegalna sredstva radi dobijanja poželjnih informacija?

Eron: Do sada smo verovali da u većini medijskih kuća postoje interna pravila i sistemi nadzora, što ovde očigledno nije bio slučaj. Podstaknuti željom da se domognu intimnih i senzacionalnih vesti, neki novinari su upali u klopku ilegalnih aktivnosti. Što je još gore, u tom procesu došlo je do prikrivanja, inicirano od vrha naniže, odnosno od Ruperta Mardoka i njegovog sina, koji su u stvari, mada oni to poriču, odgovorni za takve vrste poruka novinarima.

Glas Amerike: Kako bi afera Mardok mogla da se odrazi na novinarsku profesiju?

Eron: Preuzimanjem brojnih medijskih kuća od strane nekolicine tajkuna, dakle koncentracija u rukama malog broja vlasnika, omogućila je pad novinarskog standarda, nedostatak detaljnog, istraživačkog i kvalitetnog novinarstva, i nametnulo senzacionalizam i izveštavanje o zločinima i estradnim zvezdama. To je smanjilo interesovanje za prave stvari i obeshrabrilo novinare da se suprotstave šefovima, koji su imali svoj program rada. Dakle, ova afera bi ipak mogla da doprinese saznanju da je potrebno kvalitetno i verodostojno novinarstvo. Pitanje je da li se do njega može doći preko sadašnjeg komercijalnog novinarstva ili bi trebalo pronaći nove javne metode poštenog rada i izvora sredstava.

XS
SM
MD
LG