Linkovi

Porast broja malih pivara u Americi


Porast broja malih pivara u Americi
Porast broja malih pivara u Americi

Proizvodnja piva u Americi doživela je ekspanziju proteklih godina u segmentu poznatom kao "zanatsko pivo" - novom načinu proizvodnje piva u malim, nezavisnim pivarama. Taj segment industrije piva je prošle godine povećao proizvodnju za 11 odsto, dok je njegova zarada porasla za 12 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Jedna od najnovijih ponuda koja se pojavila na tržištu inspirisana je očevima nacije, uključujući i Džordža Vašingtona. To je još jedan pokazatelj da više manjih pivara smatra da može da postigne uspeh, eksperimantišući sa novim ukusima u nastojanju da zadovolji globalno "žedno" tržište.

Širom sveta, sve više ljudi je zainteresovano za američko pivo, naročito za proizvode malih, odnosno takozvanih "mikro-pivara", koje proizvode pivo u malim serijama. U pravljenju piva koriste se i egzotični lokalni sastojci. Proizvođači nastoje da privuku potrošače avanturističkog duha, koji se ne ustežu da potroše nešto više novca za čašu ili flašu piva, da probaju nešto drugačije od uobičajenog.

Evo šta kaže Greg Glejzer, glavni i odgovorni urednik časopisa "Jenki bru njuz" (Yankee Brew News).

"Ljubitelji takvih vrsta piva su sada u mogućnosti da eksperimentišu sa aromom, što do sada nisu mogli. Mnogo hmelja za gorčinu i aromu, kao i slada, a za sve to su spremni da potroše više novca nego za regularno pivo. Oni sigurno mogu da kupe pivo iz masovne proizvodnje. Pakovanje Badvajzera od 12 flaša košta isto kao 6 flaša piva iz malih pivara, ali oni ipak kupuju pivo iz manjih pivara", priča Glejzer.

Takvi ukusi posebno privlače potrošaće u Aziji, na Bliskom Istoku, kao i u Evropi. Međunarodna prodaja piva američkih malih pivara povećala se skoro za trećinu, odnosno za 29 odsto u odnosu na prošlu godinu. Prodaja na domaćem tržištu povećala se za 11 odsto, dok je ukupna prodaja piva u Americi opala za 1 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Male pivare iz Sjedinjenih Država izvoze pivo širom sveta menjajući svest potrošača o američkom pivu. Kompanija"Šmalc bruing" (Shmaltz Brewing) se vraća u istoriju stotinama godina unazad, u vreme prvog američkog predsednika Džordža Vašingtona, kada su aromatična piva bila standard.

"Dodajem dosta jakog slada sa ukusom čokolade - to daje pivu pomalo sladak ukus. Tada dolazi do izražaja i jaka nota hmelja. Osećam dosta gorčine u ukusu, a na kraju i ukus melase", kaže Dženifer Diki.

Melasa je obeležje kolonijalnog doba Amerike, i deo originalnog recepta Džordža Vašingtona koji ga je lično napisao.

"U ranim danima Sjedinjenih Država, u doba kolonijalizma i post-kolonijalizma svi su pravili pivo, uključujući osnivače nacije - Tomasa Džefersona, Džordža Vašingtona i Bendžamina Frenklina. Za oko 30 godina u Sjedinjenim Državama imali smo revoluciju malih pivara. Na primer – Semjuel Adams, Boston Lager - Samjuel Adams je bio patriota u Bostonu tokom revolucije i to je pivo Bostonske pivare, čiji je vlasnik danas Džim Kuk", kaže Glejzer.

Kuk je započeo sa poslovanjem tokom 1980-ih prodajući svoje pivo restoranima i pabovima iz automobila. Bostonska pivara danas proizvodi više od 2 miliona barela piva godišnje i ima 31 vrstu piva, uključujući takozvane "Utopije“.

Dostupno svake dve godine u ograničenim količinama, ovo pivo je tamno crvene boje, koja se dobija procesom previranja u buradima u kojima su se nalazila slatka vina, poput Porta i Madere, i američki viski - Burbon. Ovo pivo u stvari uopšte i nema ukus piva.

To ističe i Grent Vud, iz Bostonske pivare.

"Veoma je intenzivno. Pored alkohola tu su i svi drugi sastojci - slad, karamel, smokve, suvo grožđe i drugo voće. Ta aroma se zadržava i nakon što popijete pivo.“

Kompanija oglašava "Utopije" kao najjače pivo na svetu - sa 27 odsto alkohola, što je šest puta više od standardnog piva. To je redak napitak, a i cena je u skladu s tim - jedna flaša košta 150 dolara.

"Džim Kuk se trudi da napravi nešto drugačije, nešto interesantno i jedinstveno", kaže Vud.

Ta agresivna inovacija se pokazala kao uspešna strategija i pomogla je mnogim malim pivarama da se probiju na svetsko tržište.

XS
SM
MD
LG