Linkovi

Porast ubistava internet novinara


Porast ubistava internet novinara
Porast ubistava internet novinara

Međunarodni Odbor za zaštitu novinara je danas saopštio da je protekle godine u svetu poginulo najmanje 46 novinara i da je Pakistan najopasnija zemlja već drugu godinu uzastopce.

U godišnjem izvešaju pod naslovom „Napadi na štampu“, organizacija sa sedištem u Njujorku navodi da su pogibije na opasnim zadacima, kao što je izveštavanje o uličnim protestima, 2011. dostigle rekord, s obzirom da su politički nemiri preplavili arapski svet.

U izveštaju se navodi da je 17 novinara poginulo na opasnim zadacima. Pakistan sa sedam poginulih je na čelu liste, u Libiji i Iraku je poginulo po pet novinara, a u Meksiku tri.

Oko 40 odsto žrtava su fotoreporteri i kamermani. Organizacija ističe i povećan broj poginulih internet novinara, što je bio redak slučaj pre 2008. Prošle godine je stradalo devet novinara koji rade za internet.

Broj žrtava u 2011. je za dva veći nego prethodne godine. Odbor za zaštitu novinara i dalje istražuje okolnosti pod kojim je umrlo još 35 novinara, da bi utvrdio da li je njihova smrt povezana sa profesionalnim zadacima.

Takođe, u izveštaju se navodi da je prošle godine uhapšeno 179 novinara, što je najveći broj od sredine 1990-ih. Najviše ih je u iranskim zatvorima, 42, a na vrhu te liste su i Eritreja, Kina, Burma, Vijetnam, Sirija i Turska.

XS
SM
MD
LG