Linkovi

Kantrimen: Pohvala zbog zaštite prava manjine


Kantrimen: Pohvala zbog zaštite prava manjine
Kantrimen: Pohvala zbog zaštite prava manjine

Aktuelna dešavanja u Srbiji danas je kratko prokomentarisao i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Tomas Kantrimen.

Na panelu o situaciji na Balkanu, održanom u organizaciji Nemačkog Maršalovog fonda, na pitanje da li bi nedavni dogadjaji, ispadi huligana i ultra-desničara, mogli da se negativno odraze na proces evroatlantskih integracija Srbije, Tom Kantrimen je, pre svega, pohvalio reakciju srpskih vlasti u zaštiti učesnika parade ponosa.

Nasilje u bilo kojoj prestonici sveta nikada nije poželjno. Sekretarka Hilari Klinton je izrazila naše divljenje činjenici da je srpska vlada upotrebila policiju na dobro organizovan način, kako bi zaštitila prava nepopularne manjine, i to je veliki korak za bilo koju državu, da predje iz faze kada manjine nisu mogle da se izražavaju na miran način, do trenutka kada to pravo štiti država. To je krupan, i veoma poželjan korak.

Činjenica da su povredjeni policajci na dužnosti, braneći nešto do čega im možda, privatno, nije stalo, je važna, i mi saosećamo sa svim povredjenima. No, da li je to egzistencijalna pretnja državi ili društvu? Ne verujem, ali to je pre unutrašnje pitanje Srbije nego neke strane vlade”, naveo je Kantrimen.

XS
SM
MD
LG