Linkovi

Kantrimen: Vladavina prava put do Evrope


Kantrimen: Vladavina prava put do Evrope
Kantrimen: Vladavina prava put do Evrope

Crna Gora, kao i cijeli region, značajno su napredovali na putu ka evropskim i evroatlanskim integracijama, ocijenili su ministar vanjskih poslova Crne Gore, Milan Roćen i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu, Tom Kantrimen.

Iako u posljednjih 10 godina nije bio direktno uključen u balkanska pitanja, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu Tom Kantrimen slikovito je opisao povratak ovom Regionu riječima da je zbog toga dobio "i čestitke i saučešće". Kantrimen je rekao da stigao na Balkan nakon samo dvije sedmice provedene na novoj funkcii i da njegovu posjetu treba posmatrati u sklopu nedavne posjete državne sekretarke Hilari Klinton regionu:

"Nastavićemo intenzivni rad, kako bi mogli da nađemo zajednički put za sve zemlje regiona ka evropskm i evroatlantskim institucijama", rekao je on, dodajući da SAD vjeruju u budućnost Crne Gore, kao člana NATO-a i evropske zajednice.

"U tome će Crna Gora imati našu finansijsku i stručnu pomoć zbog svih reformi koje treba da uradi prije nego postane njihov član“, objasnio je Kantrimen.

Kako je rekao, to je zajednička poruka za sve države na Balkanu:

"Najveća prepreka članstvu nije status, ime, niti ustav, već vladavina prava", ocijenio je Kantrimen dodajući da će Crna Gora u tome imati američku pomoć.

Kantrimen je istakao da SAD cijeni ulogu Crne Gore u regionu i pozitivno gleda na odluku da pomogne u Avganistanu. "Ta odluka", rekao je, "pokazuje odlučnost crnogorske Vlade da bude odgovorni član međunarodne zajednice".

Crnogorski šef diplomatije Milan Roćen istakao je da je nova funkcija njegovog gosta dobra vijest za Crnu Goru i region, jer se radi o iskusnom diplomati koji odlično poznaje zapadni Balkan.

"I da zajedno sa evropskim partnerima, i sa nama - koji težimo u ciljevima, radi na tome da pomogne svim vladama i državama u ostvarenju značajnih strateških ciljeva", rekao je Roćen.

Roćen je potencirao dobre bilateralne odnose i konstatovao da saradnje Crne Gore i SAD direktno korespondira sa spoljno-političkim prioritetima Crne Gore – a to su regionalna saradnja, razvoj dobrosusjedskih odnosa, evro-atlanske i evropske integracije.

XS
SM
MD
LG