Linkovi

Igračke opasne po život


Instrument za merenje nivoa toksičnih hemikalija u igračkama
Instrument za merenje nivoa toksičnih hemikalija u igračkama

Prema navodima grupe za istraživanje životne sredine i javnih interesa, opasne igračke – od kojih neke sadrže toksične hemikalije – još uvek se prodaju u Sjedinjenim Državama. U svom 25. godišnjem izveštaju, grupa ukazuje na opasnosti od igračaka koje roditelji kupuju svojoj deci. Dok vladina agencija za potrošačku bezbednost deli iste brige, industrija igračaka poriče optužbe.

Posle 25 godina istraživanja, povlačenja igračaka sa tržišta i brojnih sudskih slučajeva, Grupa za istraživanje javnih interesa kaže da je bezbednost igračaka jož uvek ozbiljno pitanje.

Poslednji izveštaj, koji je nedavno objavljen u Vašingtonu, navodi probleme od toksičnih boja i hemikalija koje se koriste u proizvodnji, do opasno malih igračaka za bebe. Elizabet Hičkok je aktivista za javno zdravlje ove organizacije.

"Kupujemo igračke i zatim ih šaljemo u laboratoriju. Testiranje pokazuje da igračke ili dečiji proizvodi sadrže olovo i antimon, kancerogen koji je regulisan u farbarskoj industriji. Jedne lisice igraške npr. sadrže 20 puta više antimona od dozvoljene količine, dok igračka kruna sadrži samo malo manje od dozvoljene zakonske količine olova“, kaže Elizabet Hićkok iz Grupe za istraživanje javnih interesa.

Laboratorijskim testovima takođe je otkriveno prisustvo takozvanih ftalata – grupe hemikalija koje se koriste za omekšavanje plastike – koje izazivaju brojne štetne zdravstvene posledice, naročito kod dece.

"Lutka koju držim sadrži dve od šest vrsta ftalata. Znamo da deca ispod tri godine sve stavljaju u usta“, upozorava Hičkok.

U poslednjih 12 meseci, kaže ona, vlada je povukla iz prodaje više od pola miliona igračaka i dečijih proizvoda u čijoj se proizvodnji koristi olovo, kao i više od 12 miliona onih koji sadrže veliku količinu kancerogena kadmijuma.

"Ali postoje na desetine hiljada hemikalija na tržištu koje uopšte nisu ili su vrlo malo testirane“, podseća Hičkok.

Pored toksičnih hemikalija, istraživanje je pokazalo da su neke igračke i na druge načine opasne za decu, i da mogu da izazovu gušenje. Dženifer Taper je zamalo izgubila jednogodišnjeg sina Džeka kada je progutao mali deo voza.

"Primetila sam da je Džek u ustima imao crveni blok. U sekundi sam videla da ga je progutao“, objašnjava Dženifer.

Robert Adler, iz Komisije za bezbednost proizvoda, kaže da je agencija takođe zabrinuta, ali žali što njegova kancelarija nema dovoljno sredstava za testiranje svih proizvoda za decu.

"Imamo ovlašćenje da kontrolišemo opasne hemikalije, ali nam nedostaju sredstva pomoću kojih bismo mogli da uradimo nezavisno i jedinstveno istraživanje hemijskih toksina. Što više saznajemo o hemikalijama, sve više se čini da imamo ozbiljan problem“, kaže Adler.

Američki sekretarijat za ekonomiju navodi da je 85 odsto igračaka koje se prodaju u Sjedinjenim Državama proizvedeno izvan zemlje.

"Skoro sve su proizvedene u Kini“, kaže Hičkok.

Ipak Udruženje proizvodjača igračaka kaže da nema razloga za zabrinutost. Stejsi Lajstner je portparol asocijacije.

"Potrošači treba da znaju da su igračke na policama bezbednije nego ikada“, poručuje Lajstner.

Ona priznaje da Udruženje ne testira igračke i da to ostavlja vladi i kaže da kancerogen kadmijum više nije u upotrebi.

"Kadmijum je jedan od teških metala koji je već ograničen standardima za sigurnost igračaka. Važno je da znamo razliku između definicije igračaka i drugih proizvoda za decu, narolito dečijeg nakita“, objašnjava Lajstner.

I ta zakonska razlika između definicije reči "igračka" i ostalih "dečijih proizvoda" predstavlja komplikovani faktor u nastojanjima da se reguliše izloženost dece opasnim proizvodima.

XS
SM
MD
LG