Linkovi

Tri članice Predstavničkog doma - cimerke


Kerolin Maloni, Melisa Bin i Debi Vaserman Šulc, u kući koju dele već pet godina
Kerolin Maloni, Melisa Bin i Debi Vaserman Šulc, u kući koju dele već pet godina

Predstavnički dom američkog Kongresa ima više od 430 članova, ali su samo 73 žene. Mnoge od tih žena su ostavile porodicu i prijatelje kako bi predstavljale svoj distrikt u američkom Kongresu. Novinarka „Glasa Amerike“ Ana Vord nedavno se sastala sa njih tri – jedine članice Predstavničkog doma koje dele kuću i zajednička im je ne samo karijera u politici, već i porodica i majčinstvo.

Oko osam sati uveče završava se naporni dan u kući u blizini američkog Kapitola u kojoj žive Kerolin Maloni, Melisa Bin i Debi Vaserman Šulc – tri demokratske članice predstavničkog doma. Već pet godina tri žene dele kuću i živote dok neguju istaknutu i vrlo zahtevnu karijeru u Vašingtonu.

Kerolin Maloni je u Predstavničkom domu od 1993. i vlasnica je kuće koju dele. Kupila ju je pošto je prethodno više od decenije živela sama u iznajmljenom stanu.

„Kad sam kupila kuću, imala sam ideju da živim kao osnivači Sjedinjenih Država. Kad su izabrani na položaje živeli su u sobama u jednoj kući i skupljali se za večeru, kako bi razmenjivali ideje. Stoga sam potražila dve kompatibilne cimerke i pronašla Debi Vaserman Šulc sa Floride, s juga i Melisu Bin, sa zapada, iz Ilinoisa. Ja sam sa istoka, iz Njujorka, tako da smo sve iz različitih krajeva zemlje, ali smo sve majke i izabrane smo za članice Kongresa, što znači da imamo puno toga zajedničkog“.

Tri cimerke rade i žive u Vašingtonu tokom nedelje, a onda vikendom idu u svoje matične države da budu sa porodicama. Melisa Bin i Debi Vaserman Šulc su udate i deca im još žive s njima, dok su deca Kerolin Maloni odrasla.

Debi Vaserman Šulc
Debi Vaserman Šulc

Vaserman Šulc kaže da je najveći plus života s cimerkama prijateljstvo i topla atmosfera kojoj se vraćaju kući na kraju dana.

„Ovo je teško mesto za rad i lepo je vratiti se kući, gde vas čekaju dve osobe kojima je stalo do toga da uspem, koje žele da čuju o teškoćama koje imam bilo kod kuće ili na poslu, jednostavno imati dva prijatelja da te saslušaju“.

Vaserman Šulc je 2007. shvatila koliko je važno imati podršku, kad su lekari utvrdila da boluje od raka dojke. Prošle godine je to objavila u javnosti, a sada je potpuno zdrava.

Tragedija Kerolin Maloni dogodila se prošlog septembra, kada je saznala da joj je muž, za kojeg je bila udata 31 godinu, umro tokom ekspedicije na Himalajima.

„Moje cimerke su mi bile velika uteha i pruđile su mi podršku kada se to dogodilo. Sve tri smo majke, koje rade, imamo zajedničke izazove da održimo ravnotežu između posla i porodice i da se nađemo svojoj deci. Zato sve delimo i podržavamo jedna drugu“.

Melisa Bin (u prvom planu)
Melisa Bin (u prvom planu)

Koliko je prošla godina bila važna za njihove odnose, ova će biti ključna za njihove političke karijere. Sve tri su se suočavaju sa reizborom ove jeseni, ali Melisa Bin kaže da čak i ako jedna ili više njih izgubi, to neće uticati na njihovo prijateljstvo.

„Sve ćemo jednog dana imati život i izvan Kongresa, ali će naše prijateljstvo istrajati. Ono što je iznenađujuće, jeste da kada dolazite na položaj u Kongresu, obično ne dolazite da bi stekli prijatelje, jer ukoliko zato dolazite, onda ćete izgubiti svoju nezavisnost i sopstveno gledište. Stoga je bilo veoma prijatno iznenađenje steći tako iskreno prijateljstvo“.

Krajem jula, prijateljice su se oprostile i vratile se u matične države da bi se spremile za kampanju za reizbor. Vratiće se ovih dana, s nadom da podele ne samo letnja iskustva, već i još jedan mandat u Kongresu i još jednu godinu života kao cimerke.

XS
SM
MD
LG