Linkovi

Kongresni pretres izaziva kontoverzu


Republikanski kongresmen Piter King, predsedavajući Odbora za unutrašnju bezbednost u Predstavničkom domu Kongresa
Republikanski kongresmen Piter King, predsedavajući Odbora za unutrašnju bezbednost u Predstavničkom domu Kongresa

Početak planirane serije pretresa u Predstavničkom domu američkog Kongresa podstiče kontroverzu zbog svoje tematike i naziva, koji glasi: „Mera radikalizacije američke muslimanske zajednice i njen odgovor“. Jučerašnje, prvo svedočenje pred Odborom za unutrašnju bezbednost izazvalo je brojne proteste verskih lidera i aktivista za ljudska prava.

Pre devet i po godina teroristi povezani sa al-Kaidom ostavili su neizbrisiv trag u Sjedinjenim Državama. Poslednjih godina, iza terorističkih napada bili su američki muslimani: bombaš sa Tajms skvera, bombaš iz njujorškog metroa. Nove etikete su sada deo rečnika Amerikanaca: radikalni islam, domaći teroristi, ekstremni muslimani.

Američki muslimani doživljavaju ih kao uvredu, kažu da ove fraze etiketiraju celu grupu, a ne samo pojedince koji su pretnja Sjedinjenim Državama. Upravo to bio je povod da se stotine ljih okupi na Kapitol Hilu.

"Moramo da se uključimo, to je jedini način da promenimo perspektivu o nama", rekla je jedna američka muslimanka, dok su drugi postavljali pitanje:

"Kako bi se ljudi osećali da se sudi judaizmu ili hrišćanstvu".

Predsednik Odbora za unutrašnju bezbednost, republikanac iz Njujorka Piter King, otvorio je pretres odgovorajući svojim kritičarima.

"Kada bismo ustuknuli bila bi to kukavička predaja političkoj korektnosti i odricanje nečega što verujem da je glavna odgovornost ovog odbora: da zaštitimo Ameriku od terorističkog napada".

Demokrata Beni Tompson iz Misisipija je upozorio:

"Moramo biti obazrivi da naše reči i dela ne potpaljuju vatru".

Kit Elison
Kit Elison

Prvi musliman izabran u Kongres, demokrata iz Minesote Kit Elison, imao je problem i sa samom idejom svedočenja.

"Ovo je srž stereotipisanja i traženja žrtvenog jarca".

Emocije su nadjačale Elisona, dok je pričao o radniku hitne pomoći koji je oklevetan zato što je bio musliman. A jedan otac objasnio je kako je al-Kaida regrutovala njegovog sina, koji je potom uhapšen zbog ubistva američkog vojnika.

"Ne pričamo o svim muslimanima, već samo o onima koji se kriju iza umerenih muslimana. Oni su pretnja Americi, pretnja našoj deci", rekao je Melvin Bledso.

Svedočenje je takođe uzburkalo strasti među zakonodavcima i dovelo do optužbi za rasizam i predrasude.

Zudi Jeser je američki lekar muslimanske veroispovesti, koji tvrdi da muslimani treba da prestanu da se žale na diskriminaciju i da se umesto toga fokusiraju na problem.

"Nesreća je da su neki od najboljih radova na temu radikalizacije urađeni od strane onih koji nisu muslimani, kao što je izveštaj njujorške policije. Mnoge muslimanske grupe su taj izveštaj osudile, a u stvari je trebalo da mi muslimani napravimo taj izveštaj".

Nova grupa, koju su osnovali jevrejski, muslimanski i hrišćanski lideri, kaže da je neće podeliti ono što se dešava na Kapitol Hilu i obećava da neće ćutati.

"Kad god je neka verska grupa izdvojena zbog svoje veroispovesti, mi ćemo biti tu, stajaćemo rame uz rame, gde god i kad god to bude potrebno",
poručio je Mark Palavin, iz grupe simboličnog naziva "Rame uz rame“.

Pretres je otvorio diskusiju o tome kako bi Sjedinjene Države trebalo da se odnose prema islamskim teroristima, rođenim u Americi, a da pritom ne osuđuju samo jedan određeni deo populacije. Niko ne očekuje da će se ta diskusija uskoro okončati, a kongresmen King naglašava da je jučerašnji pretres tek prvi u nizu.

XS
SM
MD
LG