Linkovi

Republikanci planiraju napade na politiku administracije


Novi repulikanski predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner, okružen drugim republikanskim .iderima u Kongresu, 1. decembar 2010.
Novi repulikanski predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner, okružen drugim republikanskim .iderima u Kongresu, 1. decembar 2010.

Predsednik Barak Obama se sutra vraća sa odmora na Havajima na dužnost u Beloj kući. U sredu počinje da zaseda 112. Kongres Sjedinjenih Država – u novom sastavu i sa novim prioritetima. Republikanci će imati kontrolu nad Predstavničkim domom i brojniju manjinu u Senatu.

Predsednik Obama se priprema da napusti državu „Aloha“... sa pruženom rukom ojačanim republikancima:

Spreman sam da radim sa svima iz obe partije, koji imaju dobru ideju i rešenost da je ostvare.“

Ta ponuda je već odbačena. Republikanci – koji sada kontrolišu Predstavnički dom – počinju rat. Preduzimaju trostruki napad na Obaminu administraciju - počev od reforme zdravstvenog osiguranja i prvog simboličnog glasanja za njen opoziv, a potom pokušaja da se osiguranje ukine – ukidanjem dotacija:

„Rekli smo da ćemo rano izneti na glasanje opoziv zdravstvene reforme. To će se dogoditi narednih nedelja, pre predsednikovog govora o Stanju unije,“ kaže republikanski kongresmen Fred Apton.

To je čisto simbolično glasanje. Opoziv nikada ne bi mogao da prođe Senat, u kojem su većina i dalje demokrate.

Republikanski kongresmeni će moći da upute poruku, ali to neće biti zakon, kaže analitičarka Ejmi Volter;

"Sledeća linija napada je smanjenje vladinih troškova i pretnja da će se vladi ukinuti pravo da pozajmljuje novac – sem ako se ne vraća tamo gde je bio pre paketa za stimulans ekonomije i spasavanja banaka."

Treći talas napada su istrage.

Darel Ajsa, novi republikanski predsednik Odbora za reformu vlade, planira pretrese o svemu – od prevara u zdravstvenonm osiguranju do naftne mrlje „Britiš petroleuma“.

Postoje realne sličnosti sa 1994, kada se predsednik Klinton našao pred Kongresom koji kontrolišu republikanci. Tada je odigrana predstava koja se završila privremenim zatvaranjem vlade.

XS
SM
MD
LG