Linkovi

Ubijen vođa Farka


Vođa Farka Alfonso Kano
Vođa Farka Alfonso Kano

U Kolumbiji vlada osjećaj olakšanja i optimizma poslije vijesti da je ubijen vođa ljevičarske pobunjeničke grupe Fark, Alfonso Kano.

Pojedini Kolumbijci slavili su na ulicama, nakon što je predsjednik Huan Manuel Santos objavio na televiziji da je Kano ubijen juče tokom vojne akcije u jugozapadnoj provinciji Kauka. Santos je u televizijskom obraćanju ocijenio da je Kanovom smrću zadat najteži udarac Farku, u cjelokupnoj istoriji te organizacije. Takođe je pozvao gerilce da predaju oružje nakon smrti svog lidera, ističući da nasilje nije rešenje.

Na snimcima, koje je prenijela državna televizija, vidi se tijelo komandanta Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije bez uobičajenih naočara i guste brade. Zvaničnici međutim ističu da su otisci prstiju potvrdili da je riječ o Kanu. Vojska je tokom akcije takođe zaplijenila nekoliko kompjutera, memorijske kartice i gotovinu.

Alfonso Kano postao je vođa Farka 2008. nakon smrti osnivača te gerilske grupe Manuela Marulande Veleza. Pravo ime mu je Giljermo Saens Vargas i rođen je u porodici iz srednje klase. Otac mu je bio agronom, a majka nastavnica. Studirao je antropologiju na Nacionalnom univerzitetu Bogote prije nego što je postao član Komunističke partije. Vjeruje se da se pridružio Farku 1970-tih.

Pobunjenici ratuju sa kolumbijskom vladom od 1960-tih, a glavni izvori finansiranja su im trgovina drogom i otmice. Analitičari procjenjuju da ih ima oko 9000, iako se broj gerilaca smanjio tokom prethodnih godina. Kolumbija, Sjedinjene Države i Evropska unija označile su Fark kao terorističku organizaciju.

XS
SM
MD
LG