Linkovi

Smirivanje na Korejskom poluostrvu


Guverner države Nju Meksiko, Bil Ričardson (levo) prilikom nedavne privatne posete Severnoj Koreji
Guverner države Nju Meksiko, Bil Ričardson (levo) prilikom nedavne privatne posete Severnoj Koreji

Bivši američki diplomata Bil Ričardson, kaže da Severnokorejci shvataju da su otišli predaleko u prkošenju svetskoj zajednici i da su tokom ovonedeljnih razgovora preduzeli korak nazad, u dobrom smeru.

Pošto je danas stigao u Peking, Ričardson je izrazio nadu da je njegova petonedeljna poseta Pjongjangu otvorila vrata za nastavak razgovora šest strana sa Severnom Korejom.

Ričardson je potvrdio ranije izveštaje da su Severnokorejci tokom njegove posete ponudili da prihvate povratak nuklearnih inspektora Ujedinjenih nacija, koje su prošle godine oterali iz zemlje. Takođe su ponudili prodaju izvan zemlje 12 hiljada šipki plutonijuma za gorivo, čime bi se onemogućila njihova upotreba za pravljenje nukleranog oružja.

"Politika je čvrsta. Naš saveznik je Južna Koreja. Ja to uvažavam, ali verujem da Severnokorejski stav da ne uzvrate i prihvate inspekcije Međunarodne agencije za atomsku energiju i pristajanje na neku vrstu prodaje iskorišćenih šipki goriva koje su obuhvaćene merama kontrole naoružanja, pokazuje da su možda spremni da budu još konstruktivniji. Severna Koreja sa svoje strane mora sa reči da pređe na dela. Oni moraju da se pridruže međunarodnoj zajednici i prestanu da preduzimaju neke od ovih agresivnih akcija koje preduzimaju", rekao je Ričardson.

On je dodao da je stekao utisak da Sever sada želi da krene "u pravom smeru“.

U svakom slučaju, američka i južnokorejska vlada ostaju sumnjičave i kažu da čekaju da vide da li će Pjongjang da preduzme pozitivne korake koje obećava.

"Videli smo niz prekršenih obećanja Severne Koreje, godinama i godinama unazad. Kao što stalno govorimo, rukovodićemo se onim što Severna Koreja radi, a ne onim što kaže da bi mogla da uradi pod određenim okolnostima“, rekao je predstavnik američkog Državnog sekretarijata, Pi Džej Kroli.

I Sjedinjene Države i Južna Koreja su istakle da bi Severna Koreja, ako je spremna da dozvoli povratak nuklearnih inspektora, to trebalo da kaže Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, koja sprovodi te inspekcije.

Ričardson, koji je boravio u Severnoj Koreji privatno, bivši je američki ambasador u Ujedinjenim nacijama i posetio je tu zemlju u najmanje šest navrata.

XS
SM
MD
LG