Linkovi

Arapske trupe u Siriji?


Posmatrači Arapske lige u narandžastim prslucima
Posmatrači Arapske lige u narandžastim prslucima

Katarski emir, šeik Hamad bin Kalifa al-Tani, zatražio je da se u Siriju upute arapske vojne trupe da prekinu nasilje u zemlji. On je prvi arapski lider koji je izneo takav predlog u juče emitovanom intervjuu za američku TV mrežu CBS.

Šef posmatračkog tima Arapske lige u sirijskoj prestonici, sudanski ambasador Džafar Kudaiba, juče je izjavio dopisniku Glasa Amerike u Damasku da će preneti ideju o upućivanju vojnih snaga na sastanku Odbora Arapske lige za Siriju, koji će u subotu da razgovara o posmatračkoj misiji.

O tome će se razgovarati na sastanku sa arapskim ministrima. Prema tome, to je samo sugestija jedne od strana.“

Posmatrači Arapske lige su u Siriji od 26. decembra i u četvrtak treba da završe misiju. Sirijske organizacije za ljudska prava kažu da je predsednik Asad prevario posmatrače i proteklih nedelja pojačao smrtonosne napade na opoziciju. U međuvremenu, borci za ljudska prava kažu da su pripadnici vladinih snaga juče ubili najmanje 11 civila, dok je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun zatražio od sirijskog predsednika Bašara al-Asada da prestane da ubija sopstveni narod.

„Od samog početka prošlogodišnjih revolucija, od Tunisa, preko Egipta i dalje, tražio sam od lidera da slušaju svoj narod, slušaju prirodne težnje svog naroda, šta mu je potrebno i čuju njegov glas. Neki su to učinili i izvukli korist iz toga, a neki nisu i danas žanju vetar. Danas ponovo poručujem predsedniku Sirije Asadu: prekini nasilje. Prestani da ubijaš svoj narod. Put ugnjetavanja nema izlaz. Prošlogodišnje lekcije su rečite i jasne. Vihor promena neće prestati da duva. Plamen upaljen u Tunisu neće da se ugasi.“

Demonstranti u Siriji traže kraj Asadove 11-ogodišnje autokratske vladavine od prošlog marta. Vojni dezerteri se proteklih meseci pridružuju pobuni i učestvuju u borbama protiv Asadovih snaga. Ujedinjene nacije kažu da je u nasilju povezanom sa buntom poginulo više od pet hiljada ljudi. Sirija tvrdi da su od početka nemira „teroristi“ povezani sa zaverenicima u inostranstvu ubili oko dve hiljade pripadnika bezbednosnih snaga.

XS
SM
MD
LG