Linkovi

U Libiji 24 žrtve demonstracija


Demonstracije pristalica libijskog lidera Moamera Gadafija, juče u Tripoliju
Demonstracije pristalica libijskog lidera Moamera Gadafija, juče u Tripoliju

Libijske snage bezbednosti ubile su 24 osobe tokom jučerašnjeg gušenja antivladinih protesta, saopštila je međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava, Hjuman rajts voč.

U istom saopštenju se navode reči svedoka koji su videli kako su pripadnici snaga bezbednosti pucali u demonstrante u nastojanju da rasteraju zborove održavane širom Libije. Hjuman rajts voč, čije se sedište nalazi u Njujorku, pozvala je libijske vlasti da ne upotrebljavaju smrtonosna sredstva protiv demonstranata, osim kada je to "pasolutno neophodno" da bi se zaštitili životi. Organizacija je takođe apelovala na vladu da pokrene istragu o ubistvima demonstranata u nekoliko velikih gradova u Libiji.

Do jučerašnjeg sukoba je došlo pošto su protivinci libijskog lidera Moamara Gadafija pozvali na održavanje nacionalnog „Dana gneva“, po uzoru na bunt u drugim arapskim zemljama.

Na video snimcima koji kruže po sajtovima za druženje, kao što je Fejsbuk, može da se vidi požar u jednom pritvornom centru koji su u sredu uveče podmetnuli učesnici protesta, kao i jučerašnji marš stotina demonstranata glavnom ulicom u Bengaziju, tokom koga su skandirane parole protiv Gadafija. Izvešteno je i o protestima u Zentanu, Ridžbanu i Šahatu.

U međuvremenu, državni mediji prikazuju snimke jučerašnjeg okupljanja više stotina Gadafijevih pristalica u Tripoliju, na kome se mahalo zelenim zastavama i skandirale parole podrške Gadafiju.

XS
SM
MD
LG