Linkovi

Palestinski ekstremisti odbacuju pregovore


Razgovori Netanjahu-Abas vođeni su uz posredstvo državne sekretarke Hilari Klinton i američkog izaslanika za Bliski istok, Džordža Mičela
Razgovori Netanjahu-Abas vođeni su uz posredstvo državne sekretarke Hilari Klinton i američkog izaslanika za Bliski istok, Džordža Mičela

Po okončanju prve runde razgovora izraelski i palestinski lideri sada će morati da se suoče sa opozicijom prema tim naporima u regionu.

Palestinski ekstremisti su odbacli razgovore, obećavši da će nastaviti sa oružanim napadima na Izraelce. Portparol vojnog krila islamističke organizacije Hamas, koja kontroliše Pojas Gaze, izjavio je da su 13 militantnih organizacija udružile snage radi izvršavanja novih akcija, uključujući samoubilačke bombaške napade. Ekstremisti Hamasa preuzeli su odgovornost za dva ovonedeljna napada na jevrejske naseljenike na Zapadnoj obali.

U međuvremenu, izraelski radio je citirao izjavu jednog člana stranke Likud, kojoj pripada i Benjamin Netanjahu, koji je rekao da će izraelski premijer nastojati da nađe zajedničke interese u razgovorima. Ministar u kabinet, Gilad Erdan, rekao je da je Izrael predan zadržavanju što je moguće većeg dela teritorije Zapadne obale, ali da će predano tražiti rešenje palestinskog pitanja.

Jučerašnji razgovori Netanjahua i Abasa u Vašingtona bili su prvi direktni pregovori u protekle dve godine. Posle tog susreta, američki izaslanik za Bliski Istok, Džordž Mičel, rekao je da su se dvojica lidera sporazumela da drugu rundu razgovora obave 14. i 15. septembra.

Netanjahu je rekao da izraelska strana zahteva bezbednosne garancije i trajno palestinsko priznavanje države Izrael. Abas je izjavio da Palestinci pozivaju Izrael da obustavi izgradnju jevrejskih naselja i da ukine blokadu Pojasa Gaze.

XS
SM
MD
LG