Linkovi

Klinton i Tramp favoriti pred "super utorak"


Bivša državna sekretarka Hilari Klinton i mogul Donald Tramp prema anketama vode pred sutrašnja glasanja u 12 država.
Bivša državna sekretarka Hilari Klinton i mogul Donald Tramp prema anketama vode pred sutrašnja glasanja u 12 država.

U narednim danima Amerikanci bi mogli da steknu jasniju predstavu o tome ko će biti republikanski, a ko demokratski predsednički kandidat.

Sutra se u 12 američkih saveznih država održavaju primarni izbori, a u većini tih država, kako pokazuju ankete, među republikancima vodi Donald Tramp, a među demokratama Hilari Klinton.

Na izborima, na takozvani “super utorak”, Donald Tramp bi mogao da dobije podršku za predsedničku nominaciju republikanske stranke.

“Ljudi su umorni od tih političara - samo priče, bez akcije. Mi ćemo učiniti da Amerika ponovo bude velika. Mi ćemo pobediti, pobediti, pobediti”, poručuje Tramp.

“Sutra ova kampanja ide širom zemlje”, kaže pristalicama Hilari Klinton.

Isto kao Tramp, sutra bi Hilari Klinton mogla da se pojavi kao verovatni predsednički kandidat demokratske stranke. Njen rival, senator iz Vermonta Berni Sanders, smatra da je bitka daleko od toga da bude okončana i ponavlja svoju poruku.

“Srednja klasa u zemlji se smanjuje i skoro svi novi prihodi i zarade idu u džepove 1 odsto ljudi.”

“Donald Tramp nikada neće dobiti nominaciju republikanaca”, ističe Marko Rubio, kandidat za republikansku nominaciju.

U međuvremenu, ostali republikanski pretendenti se nadaju da će uspeti da zaustave ili bar uspore Trampov uspon. Marko Rubio se nada da će moči da iskoristi snažan nastup koji je imao tokom prošlonedeljne debate.

“Nećemo dozvoliti da konzervativni pokret, stranku Ronalda Regana i Abrahama Linkolna preuzme prvoklasni prevarant.”

“Rubio nije ništa osvojio. Na Floridi ga ne bi zaposlili ni kao šintera. Mrze ga na Floridi”, odvraća Tramp.

Tramp koji je već po pravilu u žiži kontroverzi, sada na sebe navlači i oštre kritike demokrata. Uverljiva pobeda Hilari Klinton, na primarnim izborima Demokratske stranke u Južnoj Karolini, dala joj je prostora sa se posveti poruci za koju će se zalagati kada na red dođe predizborni dvoboj stranačkih pobednika.

“Nije potrebno da Ameriku ponovo učinimo velikom. Amerika nikada nije prestala da bude velika. Ali Ameriku treba ponovo ujediniti. Umesto da gradimo zidove, treba ih rušiti.”

Bilo da se slavi, blati ili mu se ruga, Tramp nastavlja da dominira naslovnicama i privlači najveći deo pažnje medija i javnosti. Biti u centru oluje mu očigledno prija, a sutra će još jednom biti stavljen na probu.

XS
SM
MD
LG