Linkovi

Hilari Klinton napušta položaj u petak


Državna sekretarka Hilari Klinton sa Li Sejls iz Australijske radio-televizije za vreme globalnog intervjua u vašingtonskom muzeju novinarstva -"Njuziumu".
Državna sekretarka Hilari Klinton sa Li Sejls iz Australijske radio-televizije za vreme globalnog intervjua u vašingtonskom muzeju novinarstva -"Njuziumu".

Hilari Klinton, koja napušta položaj u petak, odgovarala je na pitanja iz Australije, Britanije , Kolumbije, Japana, Indije i Nigerije

Tokom svoje poslednje sesije pitanja i odgovora na položaju američke državne sekretarke, Hilari Klinton je putem Tvitera i Fejsbuka odgovarala na pitanja iz zemalja širom sveta i diskutovala o raznim temema, od prava žena do medjunarodnih odnosa.

Hilari Klinton, koja napušta položaj u petak, odgovarala je na pitanja iz Australije, Britanije , Kolumbije, Japana, Indije i Nigerije.

Od državne sekretarke je traženo da pojasni i odgovore koje je dala prošle nedelje, tokom pretresa u jednom senatskom odboru o pogibijama Amerikanaca u Bengaziju, u Libiji, prošlog septembra.

Na pitanje da li je zaista moguće sprečiti takve incidente ona je odgovorila da živimo u opasnom svetu koji je nepredvidiv i kompleksan, dodavši da vlade treba da preduzmu sve što mogu da što bolje osiguraju bezbednost diplomata i stručnjaka za razvoj.

U odgovorima na druga pitanja Hilari Klinton je rekla da Sjedinjene Države žele da prodube i prošire angažman sa Kinom.

Ona je ukazala da je se razvoj dobrih odnosa sa Rusijom „trenutno odvija sa teškoćama“ i da će to morati da bude zajedničko nastojanje Evrope i Sjedinjenih Država.

Hilari Klinton je pozdravila poboljšanje bezbednosti i razvoj demokratije u Latinskoj Americi i ukazala da je afrička saradnja u Somaliji i uspeh u potiskivanju grupe Al Šabab iz ključnih gradova primer šta Sjedinjene Države žele za Afriku.

Ona je istakla da će rezultati prošlonedeljnih izbora u Izarelu „otvoriti vrata“ za izraelsko-palestinski mir.

Prošlonedeljni parlamentarni izbori u Izraelu su otvorili novu stazu ka bliskoistočnom miru i Sjedinjene Države će pokušati da iskoriste moguće prilike, rekla je danas državna sekretarka. „Zaista mislim da ovi izbori otvaraju vrata, rekla je ona na otvorenom sastanku u Državnom sekretarijatu u Vašingtonu, koji su prenosile televizije širom sveta.

„Znam da će predsednik Obama i moj naslednik, novi državni sekretar Džon Keri, da krenu tim putem i razmotre sve moguće prilike.“

Premijer Benjamin Netanjahu je poljuljani pobednik izraelskih izbora, koji je proglasio pobedu uprkos neočekivanim gubicima od umereno levičarskih izazivača u usponu. Istovremeno, Hilari Klinton je kritikovala Hamas.

„Hamas nije zainteresovan za demokratiju, nije zainteresovan za političku participaciju i učestvovanje, nego je i dalje u najvećoj meri organizacija vojnog otpora i mi smo vrlo jasno rekli da će za Hamas, ako se odrekne nasilja, ako se politički uklopi u zajednicu, biti mesta za stolom i ja se čvrsto nadam da će on to i učiniti.“

Odgovarajući na veliki broj pitanja, Hilari Klinton je rekla da su severnokorejski raketni testovi i preteća retorika, izneverili očekivanja Sjedinjenih Država da će mladi vođa Kim Džong-un biti drugačiji od svog oca, ali se Vašington i dalje nada da će uspeti da ubedi Pjongjang da promeni kurs.

Današnji javni sastanak je jedan od poslednjih nastupa Hilari Klinton na dužnosti državne sekretarke. Ona je tokom svog mandata posetila rekordnih 112 zemalja i kaže da želi da se odmori od javnog života, mada nije pomenula odlazak u penziju.
XS
SM
MD
LG