Linkovi

Klinton u BiH: Ubrzati evropske integracije


Klinton u BiH: Ubrzati evropske integracije
Klinton u BiH: Ubrzati evropske integracije

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je posetu Zapadnom Balkanu započela u Bosni i Hercegovini, gde je izrazila rešenost SAD da pomognu BiH na putu ka Evropskoj uniji. Hilari Klinton je medjutim upozorila bosanske lidere da su neophodne političke reforme, jer Bosna i Hercegovina zaostaje za drugim zemljama Balkana na putu evropskih integracija.

Američka državna sekretarka je balkansku turneju započela u Sarajevu, razgovorom sa članovima predsedništva BiH Harisom Silajdžićem, Nebojšom Radmanovićem i Željkom Komšićem, kojima je poručila da je na domaćim vlastima da zemlju povedu napred, ka Evropi.

U sarajevskom Narodnom pozorištu, Hilari Klinton je održala predavanje pred oko 700 studenata i predstavnika civilnog društva, na kojem je istakla da SAD podržavaju BiH kao multietničku državu, ali se odlučno protive bilo kakvoj secesiji. Ona je studentima rekla da SAD veruju u potencijal BiH i njenih mladih ljudi.

Klinton pozvala političare BiH na reforme i jedinstvo.
Klinton pozvala političare BiH na reforme i jedinstvo.

Kada sam prvi put došla ovde 1996, ubrzo posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma, život je tek počinjao da se normalizuje. Godinama su jednostavni zadaci kao što je slanje dece u školu, odlazak na posao, razgovor sa susedima, predstavljali ozbiljan rizik. Pred vama je bio ogroman posao. Ali posle 15 godina, vidim neverovatan napredak. Vidim nepogrešivi dokaz da ovdašnji gradjani, baš kao u Hrvatskoj, na Kosovu i u Srbiji, pokušavaju da idu napred i oslobode se okova prošlosti“, istakla je Klinton.

Državna sekretarka takodje je zvanično otvorila novu zgradu američke ambasade u Sarajevu – najveću na Balkanu i osmu po veličini u Evropi. Ona je istakla da nova zgrada američke ambasade predstavlja „svedočanstvo posvećenosti Vašingtona BiH“, i dodala da budućnost BiH leži u integrisanoj Evropi. Hilari Klinton je pozvala bosanske lidere, ali i gradjane, da stave u stranu duboke podele kako bi obezbedili potpunu integraciju u EU i NATO.

Apelujem na sve gradjane da odbace lažno obećanje nacionalističkih programa koje zanimaju samo lični interesi. Takvi programi će samo dovesti do novog nepoverenja, razjedinjenosti, stagnacije i siromaštva. Niko neće stvoriti stabilnu i prosperitetnu budućnost ove zemlje podstičući stara neprijateljstva“, poručila je Hilari Klinton.

Ona je pozvala novoizabrane političare u BiH da uspostave funkcionalnu vladu i pokrenu reforme, obećavajući im podršku SAD u radu na jačanju demokratskih institucija.

Inače, državna sekretarka Klinton je u Sarajevu takodje razgovarala sa ministrom spoljnih poslova Svenom Alkalajem, novoimenovanim američkim ambasadorom Petrikom Munom i članovima porodice američkog diplomate Roberta Frejžera, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći na planini Igman 1995. godine.

XS
SM
MD
LG