Linkovi

Klinton otputovala u Persijski zaliv


Državna sekretarka Hilari Klinton (arhivski snimak)
Državna sekretarka Hilari Klinton (arhivski snimak)

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je otputovala u Persijski zaliv gde će tražiti arapsku podršku za novu Iračku vladu i oštrije kažnjavanje Irana zbog njegove nuklearne delatnosti. Ona je otputovala iz Vašingtona kasno sinoć, a tokom narednih dana treba da poseti Ujedinjene Arapske Emirate, Oman i Katar.

Funkcioneri Državnog sekretarijata su saopštili da će ona da upozna lidere zalivskih država sa američkim očekivanjima od sledećeg kruga nuklearnih razgovora sa Iranom, koji treba da se održe krajem iduće nedelje u Istanbulu. Navodi se da će državna sekretarka razmotriti i načine na koje može da se pomogne zalivskim državama da striktnije sprovode sankcije Ujedinjenih nacija Iranu.

U vezi sa Irakom, funkcioneri Stejt dipartmenta kažu da će Vašington zatražiti da veći broj država iz regiona otvori ambasade u Bagdadu.

Hilari Klinton u četvtak u Kataru treba da učestvuje na Forumu o budućnosti, inicijativi nevladinih organizacija kojima su se pridružile arapske zemlje i članice Grupe 8 industrijalizovanih država. Forum okuplja šefove vlada i predstavnike nevladinih organizacija.

XS
SM
MD
LG