Linkovi

Hilari Klinton putuje u Persijski zaliv


Libanski premijer Saad Hariri i državna sekretarka Hilari Klinton sinoć u Njujorku
Libanski premijer Saad Hariri i državna sekretarka Hilari Klinton sinoć u Njujorku

Američka državna sekretarka Hilari Klinton danas odlazi u region Persijskog zaliva povodom razgovora o iranskom nuklearnom programu i potrebi da se pruži podrška novoj iračkoj vladi. Klinton će, tokom narednih šest dana, posetiti Ujedinjene Arapske Emirate, Oman i Katar.

Funkcioneri Stejt departmenta juče su najavili da će Hilari Klinton obavestiti lidere zemalja Persijskog zaliva o očekivanjima Sjedinjenih Država pred sledeću rundu razgovora sa Iranom o nuklearnom programu Teherana, koja je zakazana za 20. januar u Istambulu. Isti izvori navode da će Hilari Klinton razmotriti načinime da pomogne zalivskim zemljama da se bolje pridržavaju sankcija Ujedinjenih Nacija protiv Irana.

Kad je reč o Iraku, funkcioneri Stejt departmenta navode da se Vašington trudi da „izmami više izraza podrške iračkoj vladi“. Oni navode da će Sjedinjene Države apelovati na zemlje u regionu da otvore ambasade u Bagdadu, ukoliko to već nisu učinile.

Hilari Klinton se sinoć u Njujorku sastala sa premijerom Libana, Saadom Haririjem i pružila mu uveravanja da Sjedinjene Države podržavaju tribunal pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija koji istražuje ubistvo njegovog oca. Hariri se suočava sa intenzivnim političkim pritiskom u zemlji poviodom istrage ubistva njegovog oca, bivšeg premijera Rafika Haririja, 2005. Godine. Šiitska ekstremistička grupa Hezbolah pozvala je premijera Haririja da odbaci tribunal, koji će - kako se očekuje – podići optužnicu protiv izvesnih članova te organizacije.

XS
SM
MD
LG