Linkovi

Klinton najavila razvojnu pomoć Pakistanu


Klinton najavila razvojnu pomoć Pakistanu
Klinton najavila razvojnu pomoć Pakistanu

Američki državni sekretar Hilari Klinton izjavila je da su Sjedinjene Države predane izgradnji partnerstva sa Pakistanom. Na konferenciji za novinare u Islamabadu, Klinton je izjavila da SAD žele da postave "temelje pomoći" Pakistanu, i omoguće njegovom narodu da uživa u blagodetima "mira i prosperiteta".

Hilari Klinton je ranije najavila nove razvojne projekte za Pakistan, u cilju unapredjenja snabdevanja vodom, energijom i zdravstvenog sektora. Ona je navela da čista voda prvobitno nije bila deo planiranih projekata, ali je stavljena na vrh liste prioriteta posle razgovora sa gradjanima Pakistana.

Programi humanitarne pomoći su deo inicijative u vrednosti od 7,5 milijardi dolara kako bi se Pakistanci uverili da Vašington nije samo usredsredjen na podršku pakistanskoj borbi protiv Talibana i ekstremista Al-Kaide, već i predan poboljšanju života običnih gradjana.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa pakistanskim ministrom inostranih poslova Šahom Mehmudom Kurešijem, Klintonova je istakla da nasledje sumnje, koje je sačekalo Obaminu administraciju, neće nestati preko noći. Pored programa za prečišćavanje vode, razvojni programi koje će finansirati SAD takodje obuhvataju završetak dve hidroelektrane, kao i renoviranje ili izgradnju novih klinika.

Hilari Klinton doputovala je u Islamabad u nedelju, što je prva stanica njene posete Južnoj Aziji, čiji je cilj redefinisanje ciljeva gotovo devetogodišnjeg rata u Avganistanu. Ona se sastala sa pakistanskim i avganistanskim ministrima trgovine, koji su potpisali ključni trgovinski sporazum, uz energičnu podršku Vašingtona.

Iz Pakistana, Klinton putuje za Kabul gde će, u utorak, prisustvovati medjunarodnoj donatorskoj konferenciji za Avganistan. Predstavnici 70 zemalja prisustvovaće skupu, koji će biti posvećen koracima za integraciju pobunjenika u društvo i suzbijanje široko rasprostranjene korupcije.

Američki zvaničnici nadaju se da će konferencija skrenuti pažnju na plan avganistanske vlade za unapredjenje državne uprave i stabilnosti. Očekuje se da će Britanija najaviti povećanje razvojne pomoći za Avganistan za 40 procenata.

XS
SM
MD
LG