Linkovi

Klinton za jačanje demokratije u Mađarskoj


Državna sekretarka Hilari Klinton govori tokom otvaranja Centra za ljudska prava "Tom Lantoš"
Državna sekretarka Hilari Klinton govori tokom otvaranja Centra za ljudska prava "Tom Lantoš"

Državna sekretarka Hilari Klinton pozvala je Mađarsku da ojača demokratske institucije, u svijetlu oštrih kritika da ta zemlja postaje sve više autokratska.

Klinton je pozvala Budimpeštu da bude posvećena nezavisnom sudstvu, slobodi medija i transparentnosti vlade. Kritičari mađarske vlade navode da novi Ustav i zakon o medijima, koji je usvojen ove godine, prijete demokratskim slobodama zemlje.

Visoka američka zvaničnica, koja je u mađarskoj prijestonici boravila povodom otvaranje centra za ljudska prava koji nosi naziv pokojnog američkog kongresmena Toma Lantoša, kazala je da je sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom razgovarala o važnosti postojanja kontrolnih mehanizama, koji su ključni za sve demokratije.

Hilari Klinton takođe je povukla paralelu između demokratija u tranziciji u istočnoj Evropi i političkih i socijalnih promena u zemljama na Bliskom Istoku i sjeveru Afrike. Ona je naglasila da je u interesu Sjedinjenih Država da održavaju dijalog sa svim stranama koje su posvećenje nenasilnoj tranziciji ka demokratiji, navodeći da bi Vašington bio spreman da razgovara i sa Muslimanskim bratstvom u Egiptu.

XS
SM
MD
LG