Linkovi

Hilari Klinton za ljudska prava u Uzbekistanu


Državna sekretarka Hilari Klinton sa ministrom inostranih poslova Uzbekistana Vladimirom Norovim, 2. decembar, 2010.
Državna sekretarka Hilari Klinton sa ministrom inostranih poslova Uzbekistana Vladimirom Norovim, 2. decembar, 2010.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton pozvala je uzbekistanskog predsednika Islama Karimova da preduzme korake u cilju zaštite ljudskih prava.

Ona se danas u Taškentu, u okviru posete regionu, sastala sa liderom Uzbekistana.

U svom pripremljenom govoru Hilari Klinton je rekla da nijedna zemlja, uključujući Sjedinjene Države, nema „monopol“ na mudrost u vezi sa ljudskim pravima. Ona je ukazala da kada Sjedinjene Države razgovaraju sa Uzbekistanom o verskim i medijskim slobodama, mučenju ili prinudnom zapošljavanju dece, one to čine 'u duhu medjusobnog poštovanja'.

Državna sekretarka će takodje, prema očekivanjima, diskutovati o ulozi Uzbekistana kao tranzitne zemlje za dostavu zaliha NATO snagama u Avganistanu – što je glavna tema njene posete Centralnoj Aziji.

Stejt department je saopštio da su Sjedinjene Države i Uzbekistan takodje potpisali sporazum o proširenju naučno tehnološke saradnje.

Hilari Klinton se ranije danas u Biškeku sastala sa predsednicom Kirgistana, Rozom Otunbajevom, i pohvalila nastojanja njene zemlje da formira koalicionu vladu nakon oktobarskih parlamentarnih izbora.

XS
SM
MD
LG